Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Воїни не гідні відспівування у Лаврі: деталі скандалу з Мінкультури

Учора лідер добровольчого батальйону «Братство» Дмитро Корчинський заявив, що міністр культури Олександр Ткаченко не дозволив відспівати загиблих бійців батальйону в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Йдеться про похорон чотирьох бійців диверсійної групи “Братства”, які загинули наприкінці грудня 2022 року на кордоні з Брянською областю росії: Максима Михайлова (Непийпива), Юрія Горовця (Святоші), Тараса Карпюка (Тарасія) та Богдана Лягова (Аполлона).

"Міністр культури Ткаченко вирішив, що наші загиблі бійці диверсійної групи БРАТСТВА не гідні бути відспівані в Успенському соборі Лаври й скасував свій дозвіл. Ткаченко плюнув на їхні тіла", - заявив лідер батальйону Дмитро Корчинський. 

З його слів на допомогу прийшла ПЦУ, яка організувала відспівування в Михайлівському Золотоверхому соборі. 

У Мінкультури одразу почали спростовувати інформацію. 

"МКІП не надавало відмови щодо відспівування загиблих військових в Успенському соборі 7 березня. МКІП може погоджувати або не погоджувати служіння в храмі за зверненням релігійної громади. 

Станом на 23:50 6 березня до МКІП не було звернень від ПЦУ або будь-якої іншої релігійної громади. Відповідно до цього жодних відмов чи погоджень  МКІП не надавало", - заявили в міністерстві.

Сьогодні стало відомо, що ПЦУ зверталася до генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра” Олександра Рудника щодо проведення відспівування загиблих військовослужбовців батальйону “Братство” у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Про це йдеться в офіційному листі за підписом архієпископа Вишгородського Агапія, датованого 6 березня, який є у розпорядженні LB.ua. Зокрема, у листі йдеться про прохання керівництва військової частини А 3449 повести відспівування у зазначеному храмі 7 березня об 11.00.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ