Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Волкер пов'язав ескалацію на Азові з виборами в Україні

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер у найближчі два тижні планує візит в Україну, під час якого, окрім Києва, також відвідає один з українських портів на Чорному морі.

Він закликає Росію негайно звільнити українських моряків та повернути кораблі. Остаточна відповідь США та ЄС на атаку Росії в Азовському морі ще формується і в арсеналі американського уряду та їхніх союзників залишається ще чимало важелів тиску на Росію, сказав він в інтерв’ю журналістці "Голосу Америки" Тетяні Ворожко.

"Я думаю, що вони намагаються вплинути на політику в Києві, виставити уряд у поганому світлі, мовляв, ці речі все ще тривають. Зрозуміло, що український уряд не може це контролювати, рушійною силою тут є Росія. І не можна розглядати цей інцидент поза ширшим контекстом, - зазначив Волкер.

Представник Держдепу США заявив, що "Росія роками закладала цеглини, які призвели до цього інциденту. Претензія на анексію Криму, претензія на територіальні води, побудова мосту, посилення військово-морських патрулів, одностороння претензія на контроль над доступом до Азовського моря. Ми говорили з партнерами і передбачали саме такі дії".

"Я думаю, - говорить Курт Волкер, - що Росія намагається вплинути на українські вибори, так само як вони намагалися вплинути на вибори в Німеччині, Франції. Чого вони не розуміють, так це те, що українці змінилися, у них сильніше відчуття національного духу та ідентичності".

"Я хотів би відзначити витримку українських капітанів та моряків. Вони намагалися мирно пройти з Одеси до Маріуполя. Росіяни їх зупинили, атакували, переслідували, знову атакували, взяли на абордаж і захопили. І вони не стріляли у відповідь. Вони намагалися уникнути конфлікту і поводилися відповідально", - вказує Волкер.

Також представник Держдепу США зазначає: "Що стосується політичної відповіді, я думаю, що українці правильно зробили, потужно порушивши це питання в НАТО, ЄС, у двосторонніх відносинах. Це щось, що ми всі маємо визнати неприйнятним".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ