Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Володимир Стибель: Ще жоден випускник ветеринарного університету не залишився без роботи

Через три місяці в Україні розпочинається вступна кампанія до вищих навчальних закладів освіти. У Львові їх є майже два десятки. Молодь має з чого обирати майбутню професію.

Пропонуємо до уваги розмову з ректором Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Ґжицького, професором Володимиром Стибелем.

Володимире Володимировичу, хоча ветеринарний університет є знаним у Львові навчальним закладом, не завадить кілька слів розповісти про нього.

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького – це один з найстаріших університетів нашого міста. Цьогоріч виповнюється 235 років, як ветеринарну науку у Львові почали викладати на академічному рівні. Хоча коріннями цех фах у Львові сягає далекого ХV століття.

Я з гордістю можу сказати, що наш університет є найкращим вищим закладом освіти в Україні ветеринарного профілю. Маємо найкраще обладнання світового рівня, яке з нашими партнерами з Польщі закупили в рамках реалізації спільного проекту Європейського Союзу зі створення ветеринарної клініки. До речі, її будівництво вже фактично завершують, зараз здійснюють внутрішні роботи. Сподіваюся, що восени проведемо урочисте відкриття клініки.

Але не лише ветеринарна медицина приваблює до нас щороку понад тисячу студентів. У нас ви можете вчитися за 17 спеціальностями на 35 кафедрах п’яти факультетів.

Серед них є не лише медичні чи інженерно-технологічні науки, а й спеціалізації правового, економічного та гуманітарного напрямів. Серед найновіших – це і ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза, фармація, промислова фармація, і туризм, і право, і публічне управління та адміністрування, й екологія.

Уже під час цьогорічної вступної кампанії абітурієнти мають можливість вступати на ще одну нову спеціальність – «Фізична терапія, ерготерапія». Це – реабілітаційне, відновне лікування людей після перенесених важких захворювань, травм, операцій. Її відкрили на факультеті ветеринарної гігієни, екології та права. Уперше програма підготовки таких спеціалістів, окрім відомих кінезітерапевтичних та фізіотерапевтичних лікувальних методик, включатиме анімалотерапію (лікування людей з допомогою тварин: дельфінотерапія, іпотерапія, апітерапія, каністерапія тощо). Навчання проводитимуть фахівці з великим досвідом роботи, а практичну підготовку здійснюватимуть на найкращих вітчизняних та закордонних клінічних реабілітаційних базах.

Фахівці з фізичної терапії, ерготерапії можуть працювати в реабілітаційних та фізіотерапевтичних відділеннях лікарень, поліклінік, госпіталів; санаторно-курортних закладах та профілакторіях; будинках відпочинку і СПА-салонах; реабілітаційних центрах; спортивно-оздоровчих установах тощо.

У нас кожен зможе знайти собі фах до душі. Ще жоден випускник ветеринарного університету не залишився без роботи: за добрими студентами-фахівцями стоїть черга роботодавців. Багато хто з наших випускників, ідучи у приватний бізнес, на молокозаводи, птахоферми, м’ясокомбінати, отримує доволі пристойну зарплату, нерідко більшу за ректорську (усміхається).

Нині важливим аргументом для абітурієнтів є можливість міжнародних обмінів, академічної мобільності. Які справи наблизили ваш ВНЗ до заповітної мети стати в ряд найкращих університетів Європи?

Таких справ було чимало. Насамперед наш університет отримав ще один грант у складі консорціуму вищих навчальних закладів Європи в рамках програми «Еразмус+». Ця співпраця є дуже важливою для нас. Завдяки знанням і навичкам, здобутим в університетах Європи та новітньому обладнанні, яке нам удасться купити в рамках цього проекту, ми зможемо поліпшити навчання фахівців, які контролюватимуть якість продукції агропромислового комплексу і на внутрішньому ринку, і тієї, яку експортуватимуть за межі країни. Окрім можливості здобувати сучасні знання, наші студенти й аспіранти під час навчання за кордоном одержують доволі солідні стипендії.

Торік чимало наших викладачів побувало в багатьох вишах світу, де стажувалися, проводили спільні наукові дослідження, читали лекції. 2018 року наші викладачі та студенти здійснили 123 поїздки за кордон, стажувалися в Ізраїлі, Німеччині, Канаді та Польщі. Зокрема, у Вроцлавському природничому університеті за стипендією Станіслава Товпи торік стажувалися шість аспірантів і 15 студентів; у Вармінсько-Мазурському університеті (м. Ольштин) та лабораторії «Biolab» (м. Оструда) – чотири викладачі та шість спудеїв. Одному з наших викладачів, асистенту кафедри технології молока і молочних продуктів Ірині Сливці капітула 25 польських університетів надала стипендію імені Івана Виговського, яку патронує президент Польщі Анджей Дуда. Крім того, минулого року 120 наших студентів пройшли навчально-виробничу практику в Польщі, Данії, Німеччині, Франції та Болгарії.

До нас також приїжджали іноземні професори й викладачі, стажувалися, читали лекції для наших студентів. У нашому університеті побували 26 делегацій з 15 країн світу. Торік наш університет поповнився новим обладнанням, яке подарували нам друзі й партнери з Вроцлавського природничого університету: два хірургічні столи, апарат для інгаляційного наркозу, 15 мікроскопів та ендоскоп. Цьогоріч очікуємо на спеціальний причіп для перевезення коней, вартість якого – більше ніж мільйон гривень.

Ще однією перемогою є те, що до нашого навчального закладу минулого року вступило на навчання чимало іноземних студентів: громадяни США, Ізраїлю, Єгипту, Індії, Лівану, Кенії, Лівії, Польщі та Грузії. До речі, іноземці обирали не лише ветеринарний факультет, а й економічний та біолого-технологічний. Тому ми розпочали викладання для них англійською мовою.

Звичайно, нам непросто інтегруватися в європейський навчальний простір, але це наш головний орієнтир. І тут ми маємо повну підтримку наших західних партнерів.

Але не однією ж наукою живе університет.

Наукова діяльність і навчання студентів – це наше основне завдання та пріоритет. Наскільки це якісно в нас виходить, свідчать рейтинги нашого університету. За індексом Гірша, а це показник впливовості науковця, колективу науковців, наукового закладу або наукового журналу, заснований на кількості публікацій та їхніх цитуваннях, наш університет посідав 2018 року 35 місце серед усіх українських вишів.

Але такі досягнення неможливі без поліпшення матеріально-технічної бази та створення належних умов для роботи та відпочинку студентів та викладачів. Тому ми постійно проводимо якісь реконструкції та ремонти, маємо гарно реконструйований спортивний комплекс, а також спортмайданчик. Як я вже згадував, дуже мене тішить, що нарешті завершуємо будівництво й незабаром запустимо клініку для малих тварин. Узимку запрацювала нова котельна, ми змогли зекономити значні кошти на опаленні та не запроваджували штучних зимових канікул для студентів, бо то не їхня проблема, що держава не має коштів на оплату комунальних послуг.

Окрім того, продовжуємо ремонтувати лабораторії,  реконструювати навчальні корпуси, цього року плануємо відремонтувати їдальню та взятися за гуртожитки. Величезний плюс нашого університету – це компактне розміщення навчальних корпусів та гуртожитків у межах одного академічного містечка, фактично в самому центрі Львова. До речі, усіх наших студентів за потреби забезпечують місцем у гуртожитку. До їхніх послуг також база відпочинку у Східниці, в мальовничих Карпатах.

Володимире Володимировичу, як нам відомо, минулорічна вступна кампанія в університеті завершилася з хорошими результатами, але вже незабаром стартує наступна. Чим плануєте зацікавити абітурієнтів цього року?

Так, торік ми мали добрі результати. Ми маємо свої переваги і цього року продовжуємо працювати в цьому руслі. Зауважу, що конкуренція на ринку освіти серйозна. На кількість вступників впливає багато чинників, одним із яких є демографічна ситуація.

Позитивом є те, що цього року прийматимуть сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2017, 2018 та 2019 років, за винятком результатів з іноземних мов. Якщо конкурсним предметом встановлено іноземну мову, вступник матиме право використати результати зовнішнього незалежного оцінювання за 2018 або 2019 років. А з іншого боку, абітурієнти та їхні батьки нині мають великий вибір, адже відкрито кордони. Так само, як відбувається відтік робочої сили, і молоді люди намагаються здобути освіту за кордоном. Тому тепер ми мусимо конкурувати й із зарубіжними вищими закладами освіти.

Я вже назвав кілька наших переваг: у нашому університеті престижно навчатися, у нас працюють висококваліфіковані викладачі, ми маємо найновіше обладнання для діагностики захворювань та лікування  тварин і на ньому навчаємо наших студентів, незабаром відкриємо власну клініку для малих тварин, де більшість студентів проходитиме практику, а ще продовжимо студентські обміни та практики із зарубіжними ЗВО. Це дозволить нашим вихованцям навчатися за кордоном, здобувати і знання, і відповідні сертифікати та дипломи.

Водночас відкриваємо нові спеціальності. Надалі запрошуватимемо викладачів з іноземних вишів читати лекції для наших студентів. Усе це в комплексі допоможе дати необхідний рівень знань, навчити наших студентів працювати і, що найважливіше, допомогти стати найкращими фахівцями на ринку праці України. Для нас важливо, щоб наші випускники були затребуваними та високооплачуваними і в Україні, і за кордоном. Ми поставили собі за мету, що наша освіта не повинна відрізнятися від закордонної.

Пане ректоре, зі вступниками на бюджетне навчання ситуація є прогнозованою. Розкажіть про контрактне навчання: по-перше, чи підвищуватимете ціну на навчання, а по-друге, чи ці абітурієнти й цього року складатимуть ЗНО з інших дисциплін, аніж вступники на бюджетне навчання?

У нашому університеті є значні обсяги державного замовлення. Наприклад, 2019 року максимальний обсяг державного замовлення на спеціальність «Ветеринарна медицина» для випускників шкіл становитиме 144 місця, спеціальність «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» – 61, «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» – 44, «Екологія» – 25, «Харчові технології» – 20.

Якщо й підвищиться вартість контрактної форми навчання, то ненабагато, радше за все, лише на індекс інфляції. Ми розуміємо, що зростає рівень життя, і працюємо в конкурентному середовищі…  Також додам, що для абітурієнтів-контрактників ми склали інший перелік конкурсних предметів. Про це вже відомо випускникам шкіл і коледжів.  Я думаю, що вони добре орієнтуються і вже зробили свій вибір на користь нашого навчального закладу. Повірте, вчитися у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій престижно і цікаво. З нашим дипломом цікава робота гарантована кожному.

Leopolis.news

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ