Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В’ячеслав Кириленко: Новий мовний закон треба ухвалити якнайшвидше

1/2
Як інформують у прес-службі Віце-прем'єр-міністра України, перед початком всеукраїнського радіодиктанту національної єдності Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко заявив, що «Українська мова потребує підтримки, тому новий мовний закон треба ухвалити якнайшвидше».

«Багато українців розуміють, що питання української мови - не лінгвістичне, це вагомий чинник національної безпеки України», - додав В’ячеслав Кириленко.

За його словами, новий закон регламентуватиме використання української мови в сферах обслуговування, друкованих засобах масової інформації, телерадіопростору тощо. Будуть перехідні періоди, тому зміни будуть поступові, як із запровадженням квот для української музики на радіо. В’ячеслав Кириленко нагадав, що днями набув чинності третій етап впровадження квот на радіо. Відтепер мінімальна частка пісень українською мовою протягом доби, в тому числі і в прайм-тайм, має становити не менше 35 відсотків. Але загалом, за словами В’ячеслава Кириленка, квоти перевиконуються, і це підтверджує, що україномовна пісня має значний попит в аудиторії.

В’ячеслав Кириленко традиційно взяв участь у написанні всеукраїнського диктанту національної єдності до Дня української писемності та мови. Урядовець писав диктант разом із студентами, школярами, викладачами у Червоному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Віце-прем’єр-міністр наголосив, що подібні акції дуже важливі в сучасній Україні, вони об’єднують навколо українських національних цінностей мільйони людей.

Нагадаємо, в березні цього року урядова міжвідомча робоча група під головуванням В’ячеслава Кириленка підтримала законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який Верховна Рада ухвалила у першому читанні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ