Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

В’ятрович пояснив, якими методами росія веде столітню війну проти України

Після повномасштабного вторгнення українці почали шукати відповіді на питання, коли почалась російсько-українська війна.
Володимир В'ятрович. Фото: Ігор Гармаш

Для когось війна бере початок у 2014-му, інша версія – 24 лютого, коли бойові дії торкнулися мільйонів людей. Історик Володимир В’ятрович переконаний, що росія веде війну проти України уже понад сто років і не змінює своїх методів. 

Про це історик розповів під час публічної лекції організатором якої виступило Українське фотографічне товариство в приміщенні Науково-технічної бібліотеки НУ "Львівська політехніка" 2 серпня.

Як вважає Володимир В’ятрович, якщо українцям не заглибитись далі в історію, вони не розуміють, що відбувається у цій війні. За його словами, громадяни можуть говорити про те, що події понад сторічної давности, які відбулись у листопаді 1917 року,  можна вважати початком війни росії проти України. 

“Ми можемо говорити про Столітню війну, яка розпочалася при перших спробах українців відновити свою незалежність в листопаді 1917 року, коли Третім універсалом Центральної Ради проголосили створення УНР. Буквально одразу після цього вже нова російська влада оголосила ультиматум і по суті почала війну проти України”. 

Війна почалася з того, що українці почали будувати свою незалежність. Ця держава зароджувалася в дуже важкому протистоянні, і були виклики набагато потужніші ніж ті, з якими зіштовхувалися будь-які з держав-сусідів. 

“Коли говорять, що ця незалежність сталася лише тому, що розвалився совєтський союз, і українці отримали незалежність це все перевертає з ніг на голову, – каже В’ятрович. Насправді радянський союз розвалився саме тому, що Україна здобула свою незалежність, саме тому, що українці стали тими, хто поставив останню краплю в існуванні совєтської історії”.

З 1991 року століття російсько-українська війна перейшла в невидимий формат, коли передусім зосереджувалися зусилля на інформаційному пануванні Росії в Україні. 

“Згадайте початок 90-х. Який тоді був спалах справді культурного життя в Україні. Включно йдеться про популярну попсову культуру. Як швидко десь до середини 90-х років всі ці “Території А” й інший український шоубіз просто змели. На їхньому місці з'явилися величезні російські гроші тому, що українці мали слухати російську музику. Російська музика, російські новини, російське кіно, російська книга все це система заповнювала інформаційне поле протягом усіх 90-х років”, – каже В’ятрович. 

Крім того, в українському політикумі дуже виразну й серйозну роль завжди займали проросійські політичні сили. Вивіски заідеологізованих партій комуністів, Партії Регіонів, ОПЗЖ змінювались, але всі діячі працювали над тим, аби завадити Україні вирватися з російського полону. Також за сприяння проросійських політиків в Україні до 2014-2015 року вірили в тезу про те, що “нам не потрібно у Європу”, “нам не потрібно у НАТО”, й суспільство боялося "розізлити росію". 

Щоразу під час кожного активізації демократичного руху в Україні росія влаштовувала газовий шантаж. рф хотіла перетворити Україну у державу-сателіт і зробити її подібній до Білорусі, у якій було повністю заборонені незалежні медіа, ліквідовано позицію і передусім знищено демократичні національні основи і суверенітет. 

"Білоруський сценарій – це те, що готувалося для України. Це те, якою мала бути Україна. В принципі це ідеальний варіант для путіна: формально незалежна держава, в яку не треба вторгатися, вводити війська, за що (нападник – ред.) не буде отримувати жодних санкцій за порушення міжнародних угод. Але разом з тим держави як такої не існує”. 

Уперше українці відстояли своє право на верховенство демократії під час виборів президента у 2004 році і впродовж Майдану 2013-2014 років, коли українцям вдалося почати свій європейський шлях розвитку.  Після цих подій, на думку В’ятровича, коли проросійські сили почали втрачати масовий вплив, російська культура відійшла на задній план, росія ввела свої війська в Україну і розпочала окупацію. 

До 2007-2008 року українці дивилися на свою історію через призму російських окулярів, читаючи проросійські наративи в шкільних підручниках з історії, тому не дивно, що дії росії мали вплив і через сто років, додає В’ятрович.

До слова, після початку повномасштабного вторгнення історик Володимир В’ятрович створив ютуб-канал, на якому аналізує події українсько-російських відносин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ