Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Виборчий кодекс знову змінять

Верховна Рада розгляне на цій сесії законопроект №3971 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення окремих виборчих процедур», внесений на розгляд народними депутати від «Слуги Народу».

Цим проектом закону пропонується внести точкові зміни до Виборчого кодексу. Що ж пропонують народні обранці, аби врегулювати технічні моменти, пов’язані із веденням агітації та голосуванням?

По-перше, при ухваленні Виборчого кодексу трапилась технічна помилка, в результаті якої загальна вартість одного агітаційного матеріалу не мала перевищувати 1,02 гривні. Всім зрозуміло, що сума є настільки мізерною, що це б повністю паралізувало будь-які агітаційні заходи всіх кандидатів і партій, які автоматично ставали б порушниками.

У разі ухвалення змін, матеріали передвиборної агітації, виготовлені за рахунок виборчого фонду, не будуть перевищувати 65,91 гривню. Такими матеріалами є плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, пакети, футболки тощо, які містять символіку, брендування чи назву кандидата або партії. Це розблокує агітаційний процес під час виборів.

По-друге, у виборчому законодавстві хочуть дозволити вести передвиборчу агітацію благодійним організаціям за умови, що їх засновниками або членами не є кандидати чи партії.

По-третє, спрощується життя для тих, хто має брати участь у виборах в ролі кандидатів. Тепер для реєстрації вони не повинні будуть пред’являти довідки про наявність чи відсутність судимості, виданої уповноваженим органом після початку виборчого процесу. Адже і так, згідно з законом, особи, які мають не погашену судимість, не мають права брати участь у виборах.

По-четверте, і найголовніше, законопроект деталізує положення, які стосуються визначення волевиявлення виборця під час заповнення виборчого бюлетеня. Це робиться задля уникнення непорозумінь і правових прогалин, пов’язаних з тим, що виборець на цих виборах зможе голосувати і за партію, і за конкретного кандидата.

Відповідно до діючого закону, якщо людина помилиться і, наприклад, поставить номер кандидата навпроти партії чи навпаки галочку навпроти кандидата, то такий бюлетень буде вважатися недійсним. Законопроект №3971 пропонує, що у разі такої помилки буде вважатися, що виборець віддав голос за партію, біля якої він поставив ту чи іншу позначку.

Як бачимо, цей проєкт закону не змінює виборчу систему і не встановлює нові правила перед самими виборами. Він є суто технічним, і, з одного боку – усуває зайву бюрократію, як, наприклад, необхідність брати довідку про несудимість. З іншого – прибирає технічні помилки, як наприклад норму, згідно з якою кандидат може вручити виборцю агітаційну продукцію, вартість якої складає не більше 1 гривні.

Також важливо, щоб голос кожного українця був врахований. Тож виборці, які технічно правильно проголосують за партію (галочкою або хрестиком), і за кандидата, (прописавши номер, під яким він балотується), і виборці, які зроблять помилку або забудуть поставити одну з відміток в бюлетені, зрівняються в правах. Їх голоси не пропадуть дарма, а це дуже актуально, з огляду на те, що люди обирають собі місцеву владу на наступні 5 років. Тому депутати повинні ухвалити законопроект №3971, який дозволить провести вибори демократично та з урахуванням думки кожного українця, який прийде на виборчу дільницю 25 жовтня.

Політолог, Володимир Шамовець

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ