Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Виробник крабових паличок VICI не йде з російського ринку, - Аронець

Українські торгові мережі та споживачі повинні ігнорувати продукцію литовської компанії Вічунай груп – виробника крабових паличок VICI через їхнє небажання залишити російський ринок.

Про це у своєму блозі написав блогер Олександр Аронець. За його словами, попри обіцянки, Вічунай груп, яка обіймає 30% українського ринку крабових паличок, не збирається йти з російського ринку, бо її співвласник має тісні зв’язки з російськими спецслужбами.

Аронець нагадав, що Вічунай-груп став одним з найбільших гравців ринку росії завдяки позикам у російському банку ВТБ. Крім того, через афілійовану структуру ТОВ "Балтко" компанія постачала продукцію до комбінатів так званого «кремлівського буфету».

 

«Випадкових постачальників у таких структур в росії не буває, всі вони ретельно перевіряються, а частіше – куруються російськими спецслужбами. Власне, всі компанії, які будувались у росії за кошти російських банків, мають своїх кураторів у ФСБ», - підкреслив Аронець.

За його словами, Вічунай груп досі зберігає завод у місті Совєтськ Калінінградської області росії. І, попри намагання приховати джерело поставок, продукція VICI на український ринок йде саме з російського заводу.

«Завод у Калінінградській області, у місті Совєтськ є найбільшим заводом компанії. Підприємство і досі, попри обіцянки, працює і платить податки в росії. Україна вже забороняла постачання крабових паличок VICI, оскільки на український ринок продукція надходила саме із заводу у Советську. Наразі на етикетках в українських магазинах красується “Зроблено в ЄС”, але в експертів є сумніви щодо цього, мовляв, переклеїти етикетку не так вже й складно, а поставки з Советська до Литви напівготової продукції логістично доволі прості. А вже звідти крабові палички відправляються до України», - пише Аронець.

Він нагадав історію кар’єрного зростання співвласника Вічунай груп – мера литовського міста Каунас Вісвалдаса Матіошайтіса. Так, Матіошайстіс працював у МВС Литовської РСР, де дослужився до посади заступника начальника УВС Каунаса з політичної роботи і тісно співпрацював з КДБ. Також він має тісні зв’язки з «гаманцем» путіна, олігархом Геннадієм Тимченком. Так, Вічунай груп у 2011 році стала одним із співзасновників елітарного галузевого лобістського об’єднання "Рибна Рада росії", до якої у 2012 увійшла компанія Тимченка “Руське море”. Крім того, компанія зятя Тимченка Гліба Франка “Руська рибопромислова компанія” є постачальником сировини для Вічунай.

Всі ці факти, на думку блогера, повинні стати вирішальними для українських рітейлерів та споживачів, щоб бойкотувати продукцію Вічунай-груп.

«Українським торговим мережам, мережам супермаркетів уже давно слід було відмовитись від закупівлі продукції Вічунай. Причому не тільки найбільшим, але й меншим, особливо західноукраїнським, де зараз перебувають мільйони українських біженців. Адже закривати очі на подібні факти – це відвертий моральний злочин. Давайте не будемо самі ж фінансувати вбивство українців, а потім обурюватись, чому та чи інша компанія не хоче йти з російського ринку! Давайте сьогодні почнемо із себе! Бойкот крабовим паличкам VICI!» - підсумував Олександр Аронець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ