Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Виробники молочної та м’ясопереробної продукції готуються до впровадження з нового року нових стандартів

Фахівці ЛвРДЦСМС і Головного управлінням сільського господарства Львівської обласної державної адміністрації зініціювали та провели “круглий стіл” на тему “Запровадження нових національних стандартів на виробництві та приведення чинних технічних умов на молочну та м’ясопереробну продукцію у відповідність національним стандартам”. У заході також взяли участь понад 33 виробники молочної та м’ясопереробної продукції – повідомили у прес-службі ЛвРДЦСМС.
З 1 липня цього року введено 17 нових державних стандартів України на молочну та м’ясопереробну продукцію. З метою недопущення негативних наслідків для виробників молочної та м’ясопереробної продукції у зв’язку з наданням чинності згаданих стандартів, Держспоживстандартом України встановлено перехідні періоди запровадження національних стандартів: до 1 вересня – на масло вершкове, спреди та жирові суміші та до 1 жовтня – на консерви молочні, сметану, кефір, паштети, ковбаси, а також іншу м’ясопереробну продукцію. Щоправда, за один день чи місяць привести всі технічні умови, технологічні документи і продукцію до необхідних норм просто неможливо, і тому виробникам до 1 січня ще дозволено використовувати старі етикетки і сертифікати.
Під час “круглого столу” всіх учасників було поінформовано про зміст нових нормативних документів на згадані види продукції, розповсюджено копії відповідних наказів Держспоживстандарту України та роз’яснено, що до 1 січня 2007 року ще можна використовувати у своїй роботі при випуску продукції залишки старих етикеток без застосування штрафних санкцій з боку інспекторів державного нагляду за додержанням стандартів, норм і правил. А до того часу в товаросупровідних документах на цю продукцію вони повинні писати дві назви продукції (ту, яка зазначалася на старій етикетці і ту, яка зазначатиметься вже з початку наступного року як єдино правильна).
“Споживач, своєю чергою, повинен розуміти, що в такий спосіб його не вводитимуть в оману етикетки, з написів яких не завжди можна було відрізнити звичайне масло від рослинно-вершкової суміші з переважним вмістом рослинного жиру, яку, згідно з Законом України “Про молоко та молочну продукцію”, не можна вважати “маслом”, - пояснюють у ЛвРДЦСМС. - Згідно з новим стандартом “масло” поділено на три категорії: масло вершкове (молочна сировина повинна становити не менше 50% від загального складу продукту), спреди та жирові суміші (з граничним вмістом молочних жирів не менше 25%)”.
Крім цього, фахівці ЛвРДЦСМС повідомили про вимоги нового нормативного документу, що стосується маркування харчової продукції, і впроваджуватиметься з 1 січня 2007 року. Відтак багато кому з виробників, враховуючи технологію замовлень та виготовлення пакувальних матеріалів, необхідно буде навіть повністю змінити етикетку.
За підсумками проведення “круглого столу” та з метою більш ефективного впровадження цих стандартів на практиці, правильного їх трактування і розуміння зі сторони як виробника, так і споживача, було прийнято рішення протягом кінця вересня – початку жовтня провести серію подібних семінарів за участю значно ширшого кола підприємств регіону. Таким чином, фахівці Центру сподіваються більш детально ознайомити виробників із новими методиками досліджень спредів та іншої харчової продукції, їх ідентифікації, питаннями правильного маркування, упакування, а також зі споживчими властивостями самої продукції.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ