Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як безоплатно пройти реабілітацію у Львівській області?

8 936 тисяч пацієнтів на Львівщині безоплатно пройшли реабілітацію амбулаторно або в стаціонарі за Програмою медгарантій з початку року. Про це повідомили в НСЗУ.

Українці можуть безоплатно отримати реабілітаційну допомогу в стаціонарних та амбулаторних умовах. Її вартість оплачує Національна служба здоров’я України. З початку року 127 169 пацієнтів скористалися послугами реабілітації за Програмою медичних гарантій. 

Люди, що потребують реабілітації у сфері охорони здоров’я, можуть отримати реабілітаційну допомогу безоплатно в межах пакетів: “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” і “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у амбулаторних умовах”.

“Цього року реабілітація є одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Реабілітаційна допомога вкрай важлива як для відновлення цивільних, які постраждали від російської агресії, так і для військових, які боронять нашу країну. Нині задача НСЗУ, громад та медичних закладів – зробити все можливе, аби кожен, хто потребує реабілітаційної допомоги, отримали її вчасно й у повному обсязі, який потрібний для відновлення та адаптації до повсякденного життя”, – наголошує Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України.

Наразі на Львівщині 34 заклади надають безоплатні послуги з реабілітації за даними пакетами за договором із НСЗУ. З них  2 – приватні. Національна служба здоров’я з початку року виплатила закладам за послуги з реабілітації в стаціонарних та амбулаторних умовах понад 134 млн 792 тис. грн.

Яка реабілітаційна допомога безоплатна за Програмою медичних гарантій?

У межах пакетів можна отримати безоплатну допомогу як за одним, так і за кількома напрямами: нейрореабілітацію,  ортопедичну реабілітацію, кардіо-респіраторну реабілітацію тощо. Для пацієнта безоплатними є:

  • обстеження фахівцями з реабілітації;
  • складання індивідуального реабілітаційного плану, який розроблений мультидисциплінарною реабілітаційною командою на підставі результатів реабілітаційного обстеження особи з обмеженнями повсякденного функціонування, що визначає мету та завдання реабілітації та комплекс заходів, необхідних для їх досягнення. Пацієнт має право брати участь у визначенні мети та завдань реабілітації, при складанні індивідуального реабілітаційного плану та внесенні змін до них;
  • лабораторні та інструментальні обстеження (розгорнутий клінічний аналіз крові, глюкоза в цільній крові або сироватці крові, ЕКГ, УЗД, електронейроміографія тощо);
  • психологічна допомога;
  • реабілітаційна допомога;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів;
  • навчання пацієнтів, членів родини особливостям догляду.
     

Повний перелік послуг є на сайті НСЗУ (пункти 38,40).

Як отримати безоплатну допомогу з реабілітації?

Пройти реабілітацію безоплатно можуть усі пацієнти, які потребують відновлення порушених чи втрачених фізичних навичок та пристосуватися до нових умов життя після лікування, в закладах, які мають договір із Національною службою здоров’я України. 

Реабілітацію в амбулаторних умовах зараз надають 33 заклади Львівської області. Щоб отримати реабілітаційну допомогу в амбулаторних умовах, потрібне направлення лікаря первинної медичної допомоги або лікуючого лікаря.

Реабілітацію в стаціонарних умовах надають 13 закладів Львівщини.

Щоб отримати реабілітаційну допомогу в стаціонарних умовах, потрібне направлення лікуючого лікаря. Також така допомога є безоплатною при переведенні з іншого закладу чи клінічного підрозділу лікарні.

Як знайти заклад, який надає послуги реабілітації безоплатно?

Є кілька способів знайти заклад, який надає реабілітаційну допомогу в амбулаторних або стаціонарних умовах безоплатно. 

1. Через контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже адресу найближчого закладу, який має договір із НСЗУ на відповідний пакет. 

2. За допомогою інформаційного дашборду. Для цього перейдіть на сайт НСЗУ nszu.gov.ua та перейдіть у вкладку “Е-дані”, а далі на “Аналітичні панелі (дашборди). Оберіть дашборд “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”.

Перейти до дашборду

На дашборді виберіть сторінку “Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг”.

У полі фільтрів зліва:

  • зазначте область;
  • виберіть групу послуг “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” або “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у амбулаторних умовах”.

Також у полі “Форма власності” можна обрати приватний заклад, який надає безоплатні послуги з реабілітації за договором із НСЗУ.

У таблиці знизу з’явиться перелік закладів в області або населеному пункті, які ви вказали. А також адреса та телефон медзакладу. Зателефонуйте до медичного закладу для запису.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ