Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як діють вакцини: пояснення мікробіологині з Волині

Волинянам розповіли, як визначається ефективність вакцини та як діє імунізація на наш організм.
Фото - пресслужба ЛМР

Про це розповіла мікробіологиня Олена Лівінська у «Файному подкасті», - повідомив власкор Гал-інфо.

За інформацією Волинської фундації, щоб визначити ефективність препарату, є досліджувані групи. Одні отримують вакцинацію, а інші випробовують плацебо - речовину без явних лікувальних властивостей, - каже науковиця.

«Якщо у групі плацебо захворіє 10 людей, а у групі вакцинованих 5 людей, то ефективність вакцини буде оцінюватися у 50%. Коли ми говоримо про відсотки – це йдеться про захист від захворюваності», - наголосила Лівінська.

Втім, за її словами, усі вакцини захищають майже 100 %.  І найголовніше, що вони захищають від важкого перебігу та госпіталізації. Для порівняння: вакцини від грипу мають дещо менший захист і все ж ми вакцинуємося.

«Вакцинація – це свого роду тренування для нашого імунітету. Для того, щоб не відразу зустрітися зі збудником, з ним воювати. Люди ходять у спортзал, тренуються, щоб потім легко пробігти необхідну дистанцію. І тут відбувається теж саме. Тому ідеєю вакцинації є тренування імунітету, але без цього виснаження», – пояснює мікробіологиня.

Лівінська вказує на помилкову точку зору, що нібито краще перехворіти.

«Ні, не краще. Тому що це стрес. В основі дії будь-якої вакцини є завдання показати нашому імунітету якийсь муляж збудника, щоб навчити на нього реагувати», - резюмувала вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ