Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як допомогти лелекам?

На сьогодні поширюється дуже багато інформації про те, як допомагати лелекам, що вже прилетіли і опинилися в непростих умовах.
Фото з vilne.org.ua.

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Державний природознавчий музей Національної академії наук України опублікував фахові поради надані орнітологом Музею, кандидатом біологічних наук, зав. відділом Андрієм Бокотеєм.

Лелеки повернувшись з зимівлі або на міграційному шляху досить часто опиняються в складних погодних умовах. Іноді вони змушені перечікувати зниження температури і снігопади по декілька діб. Лелека – птах великих розмірів і навіть сильні морози йому не страшні. Найбільшим ворогом птахів є голод. Проте, лелеки, які здолали довгий міграційний шлях (іноді до 10 тис. км), завжди готові до непередбачуваних погодних ситуацій і їхніх енергетичних запасів зазвичай вистачає, щоб перечекати негоду.

Якщо Ви знаєте місце, де зупинилися лелеки, не треба здіймати довкола нього галас і поширювати цю інформацію. ПТАХАМ ПОТРІБЕН СПОКІЙ!!! Стоячи нерухомо вони зберігають енергію і мають значно більше шансів дожити до потепління. Кожен політ це втрата сил, які потрібні їм зараз як ніколи.

Якщо ж Ви вважаєте, що птахам конче потрібна Ваша допомога (хоча здебільшого це не так), можна облаштувати для них годівничку. Підходити до лелек на відстань ближче ніж 50 м не треба. На цій відстані можна викласти на снігу галявину з сіна, соломи чи гілок. Сюди Ви будете викладати птахам їжу.

Основний корм лелек – це комахи, риба, земноводні, гризуни. Рослинну їжу ці птахи не вживають!!! Тому зерно, хліб, варену картоплю та ін. птахи їсти будуть, але користі це їм не принесе. Лелек слід годувати рибою, м’ясом або яйцями. Риба може бути морська чи прісноводна, але категорично НЕ СОЛЕНА! Лелека не вміє жувати їжу, він ковтає цілим куском, тому вся підготована для нього їжа повинна бути подрібнена. М'ясо може бути у вигляді відходів: курячі голови, тельбухи та ін.

Подібна підгодівля має й інший бік медалі. Якщо птахи не будуть їсти розкладену їжу, вона привабить чотирилапих хижаків (собаки, лиси), які створять додатковий фактор неспокою, а можливо і смертельну небезпеку. Тому слід добре подумати, чи принесе Ваша підгодівля користь, чи шкоду.

Якщо ж птахи зовсім ослабли і не реагують на рухи людей, їх слід забрати, відігріти і тимчасово розмістити в господарських будівлях разом із домашніми тваринами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ