Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як «команда» Гринкевича дерибанить державне підприємство

Гал-інфо продовжує розповідати про те, як Ігор Гринкевич разом зі спільниками "освоюють" кошти державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці».

Йдеться, зокрема, про використання схеми з фіктивними угодами щодо купівлі у компаній Гринкевича будівельних матеріалів, у результаті чого з держпідприємства було «викачано» майже 10 мільйонів гривень.

Реакції правоохоронних органів на цю аферу поки що немає. Зате спостерігається інше. Ігор Лапка та Руслан Докторевич, які представляються власниками державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці», хоча такими є лише  де-юре, а де-факто – власником ТОВ "Ай Ті Юнайтед" є Ігор Гринкевич,  нині намагаються викрутитись з ситуації щодо фіктивної купівлі будівельних матеріалів у ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект».

Зазначимо, як зокрема повідомило видання NGL.media, перелічені вище особи підтвердили, що справді планували перепродати підприємство Гринкевичу.  І що навіть планувався ремонт і було замовлено у компаній Гринкевича будівельні матеріали та частково їх оплачено з рахунків «Західного експертно-технічного центру Держпраці» в сумі понад 2 млн грн.

Нагадаємо: йдеться одне з найвідоміших та найпотужніших державних  експертних підприємств України, яке у березні минулого року у Фонду держмайна купила компанія "Ай Ті Юнайтед" (на торгах був лише один учасник).

Як вдалося з'ясовується у ході  журналістського розслідування, підприємство на момент продажу володіло значними активами, у тому числі фінансовими. 

Надалі ці кошти Ігорем Гринкевичем та його спільниками ймовірно були розкрадені – за допомогою схем з фіктивними угодами. Мова йде про угоди державного підприємства  з  ТОВ «Перспектива «Місто Буд», директор Кручінін Петро та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» директор Гринкевич Роман, за якими криється надання фіктивних послуг,  купівля фіктивних товарів,  проведення неіснуючих ремонтів.

У їх числі – фіктивні договори на придбання у вищеназваних компаній  будівельних матеріалів на суму близько 10 мільйонів гривень.

Як згадувалось в попередній публікації, керівництво ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» планує уникнути відповідальності за розкрадання коштів. Як «варіант» розглядалось  створення «заднім числом» фіктивного звіту щодо аварійного стану будівлі за адресою м. Львів, вул. Б.Хмельницького, 233 А, за якою знаходиться ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці».  Однак завдяки пильності громадськості та журналістів «команді» Гринкевича на підприємстві  поки що не вдалось скоїти злочин. 

Відомо й те, що члени вказаної «команди» (Лапка Ігор, Докторевич Руслан, Макар Ярослава), розуміючи всю міру відповідальності, придумують наразі різні варіанти та схеми, щоб приховати сліди, а саме: в односторонньому порядку розривають договори з ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект», подають претензії постачальникам та заявляють, що повернули будівельні матеріали цим компаніям, які по факту ніколи і не були поставлені. Тобто намагаються врятуватись від відповідальності у будь-який спосіб. Попри наявний та зафіксований факт завдання державі збитків. 

У ситуації, що склалася, вважаємо за необхідне привернути увагу Фонду державного майна України -  в частині грубого порушення фінансового плану, який був доведений ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» на 2023 рік.

Водночас це не єдиний факт ймовірного розкрадання коштів, оскільки за наявною інформацією щомісяця оплачувались кошти за фіктивні послуги фізичним особам – підприємцям, в тому числі ФОП Лапка. Дані послуги також, на наш погляд, містять ознаки фіктивності, оскільки це послуги з перекладу, консультаційні послуги, тощо. Таким чином це виглядає, як  ще одна схема виведення коштів з Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці».

Особливу увагу звертаємо на те, що керівники підприємства Віктор Шайтан, Макар Ярослава, Прокоп’як Микола, прикриваються брендом державного підприємства, надалі «дерибанять» його в особистих інтересах та в інтересах сім’ї Гринкевичів. 

Станом на сьогодні не розпочата процедура ліквідації Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці», яке де-юре належить Ігорю Лапці та Руслану Докторевичу, а де-факто - власником ТОВ "Ай Ті Юнайтед" є Ігор Гринкевич.

Користуючись статусом державного підприємства, ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» укладає угоди з державними та комунальними підприємствами, оминаючи процедури державних закупівель. Як приклад можна навести угоди з філією "Стрийський вагоноремонтний завод" Акціонерного товариства "Українська залізниця". У їх числі -  угода «Експертне обстеження та паспортизація 96 – ти посудин, що працюють під тиском» на суму 765 318 грн.; угода «СВРЗ-23П_050_БЗ Технічний огляд 102-х посудин, що працюють під тиском, експертне обстеження та паспортизація 6-ти посудин, що працюють під тиском)» - на суму 304 540 грн., що могло бути предметом тендерних закупівель  і, відповідно, зекономити державні кошти на виконанні вказаних послуг.

Дану публікацію просимо вважати офіційним зверненням до Державної податкової служби України, Бюро економічної безпеки – з проханням відреагувати на факти, що свідчать про фіктивне підприємництво, несплату податку на додану вартість та заподіяння збитків державному підприємству, а відтак і державі. А  також – офіційним зверненням до  Державного бюро розслідування, органів поліції та  прокуратури – з проханням вжити заходів для перевірки вищевикладених  фактів, які свідчать про ймовірне розкрадання  коштів з рахунків ДП «Західний ЕТЦ»  після його продажі  ТОВ "Ай Ті Юнайтед",  власником якого є  Ігор Гринкевич. А також – невідкладно вжити заходів для притягнення осіб, винних у ймовірних розкраданнях коштів, осіб, що намагаються приховати сліди злочинів,  до кримінальної відповідальності.

Далі буде …

А тим часом редакція Гал-інфо отримала листа про захист інтересів сім'ї Гринкевичів від адвоката Лукінчук Роксолани Анатоліївни, яка взялась захищати честь, гідність та ділову репутацію Ігоря Гринкевича.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ