Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як на Львівщині зберігають унікальне болото «Надсяння»

Громадська організація «Агенція регіонального розвитку Турківщини» розпочала реалізацію проєкту «Моніторинг верхового болота «Надсяння» в національному природному парку «Бойківщина» (МРБ «Східні Карпати»)». Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Науковці Інституту екології Карпат НАН України, Державного природознавчого музею НАН України та працівниками НПП «Бойківщина» проведуть другий етап моніторингу на території єдиного у Львівській області водно-болотного угіддя міжнародного значення – верхового болота «Надсяння». Фінансова підтримка робіт надається Фондом збереження біорізноманіття Карпат (Словаччина).

 За інформацією Оксани Марискевич, члена виконавчого комітету Фонду збереження біорізноманіття Карпат, планується закупити метеостанцію, яку передадуть НПП «Бойківщина» на правах оренди за символічну оплату 1 грн за рік. Також в рамках проєкту планується закупити додаткові фотопастки для спостережень за міграцією великих хижих і рослиноїдних ссавців між польською та українською частинами МРБ «Східні Карпати» в транскордонній зоні.

 В рамках проєкту будуть встановлені показники біотичного (вищі судинні рослини, мохоподібні, гриби, ентомофауна, арахнофауна) та оселищного різноманіття, а також визначено проєктивне вкриття деревних й чагарникових видів рослин в межах трансекти загальною площею 2500 м2.

«Економічна й біологічна цінність водно-болотних угіддь значно вища, ніж у більшості наземних екосистем – від очищення і фільтрації води, запобігання повеням до запобігання змінам клімату. Моніторинг водно-болотного угіддя міжнародного значення – верхового болота «Надсяння» є надзвичайно важливим, адже встановлення метеостанції та фотопасток дозволить більш точно відстежувати зміни, відстежувати міграцію тварин та краще розуміти вплив кліматичних факторів на цю унікальну екосистему Карпат», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

Зазначаємо, що виконання першого етапу моніторингу здійснювався у 2012 році за кошти обласного фонду охорони навколишнього середовища у Львівській області.

Довідково:

Верхове оліготрофне болото «Надсяння» отримало статус водно-болотного угіддя міжнародного значення (Ramsar site, N 2392) в березні 2019 року.

Болото є унікальним об’єктом у межах усієї території МРБ «Східні Карпати», оскільки цей об’єкт на відміну від боліт у польській частині резервату біосфери (Волосате, Тарнава, Дзвіняч) не зазнав впливу меліорації.

У межах болота площею 37 га виявлено 5 оселищ з 4 Додатку до Бернської Конвенції, близько 200 видів судинних рослин та 105 видів хребетних, серед яких 10 видів рослин і 11 видів хребетних мають охоронний статус. На болоті вперше в Українських Карпатах виявлено метелика – жовтюха торфовищного, який міститься до логотипа НПП «Бойківщина».

Окрім цього, через територію болота проходять шляхи зубра європейського, ведмедя, рисі та вовка, що підтверджено спостереженнями з використанням фото пасток.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ