Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як обрати корисні і якісні сухофрукти

Сухофрукти, отримані природною сушкою, - найцінніші й найкорисніші для здоров'я. Як навчитися вибирати «правильні» сухофрукти за зовнішнім виглядом? Розказують експерти Держпродспоживслужби в рамках проекту «Обирай якісне».

Більшість сухофруктів, які зустрічаються у продажу, отримані методом швидкого висушування із застосуванням сірчистого ангідриду й подібних речовин. Такі сухофрукти теж можна вживати, але перед цим їх необхідно правильно підготувати. «Правильні» сухофрукти, які не зазнавали такої обробки, а були отримані традиційним методом дегідратації, також є у продажу. І хоча такі сухофрукти мають «нетоварний» вигляд - непоказні, не блискучі й тверді - для їх сушіння застосовувалася традиційна технологія, і тому вони найкорисніші для здоров'я.

У процесі правильного сушіння фрукти втрачають свій колір, стають зморщеними й потемнілими. Це і є одна з вірних ознак натуральності сухофруктів. Жоден фрукт не може стати після висушування яскравішим за свій первісний колір. Друга ознака - комахи, які з часом можуть аводитися в натуральних, не оброблених «хімією» сухофруктах. Третя ознака - сухофрукти не повинні злипатися (наприклад, якщо стиснути їх у руці), повинні залишатися жорсткими й сухими.

Сухофрукти, які сушать разом з кісточкою, більш цінні та корисні: вони містять більше вітамінів.
Тепер подивимось, як мають виглядати найбільш поширені сухофрукти, що були отримані завдяки традиційній технології.

Чорнослив

su5
Якщо чорнослив блискучий, з антрацитовим відтінком - він оброблений гліцерином.
Якщо чорнослив має кавовий відтінок - перед сушінням він був оброблений каустичною содою. Така обробка призводить до втрати вітамінів і поживних властивостей, появі гіркоти.
Натуральний, правильно висушений чорнослив має чорний матовий колір, не блищить. У нього солодкий смак з кислинкою, але без гіркоти. Визначити якість чорносливу можна і так: через півгодини намочений чорнослив повинен місцями біліти.

Фініки

su2
У продажу можна побачити фініки, покриті цукровим сиропом. Це не кращий варіант. Вибирайте саме сушені фініки.

Інжир

su1
Правильно висушений інжир має колір від світло-коричневого до світло-бежевого. Плід трохи пласкої форми. Білий наліт - це глюкоза, такі плоди солодші.

Родзинки

su3
Якщо родзинки мають рівномірно світло-жовтий, золотистий колір - вони були обкурені сірчистим ангідридом. На жаль, більша частина світлих родзинок, які продаються на ринках і в магазинах, була отримана саме в такий спосіб.
Родзинки, які були отримані методом природної дегідратації, - темно-коричневі, нем’які. Родзинки, отримані з темного винограду, - чорні з блакитним нальотом.

Курага

su4
Якщо курага має яскраво-оранжевий колір - вона була висушена із застосуванням хімікатів.
Справжня курага має непоказний вигляд: темно-коричневий або блідо-жовтий колір, обумовлений великою кількістю каротину.
Найбільш корисним вважається урюк - цілісний плід дрібноплідного абрикоса, що містить кісточку.

Джерело: gre4ka.info

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ