Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як отримати податкову знижку при сплаті за навчання

Громадяни України можуть повернути гроші, сплачені за навчання, якщо особа вступила до вищого навчального закладу на контракт. Подаємо роз'яснення юристів, як отримати податкову знижку при сплаті за навчання.

Зазначена норма (податкова знижка) передбачена і регулюється п. п. 166.1.2, 166.2.1, 166.3 ст. 166; п. п. 166.4.2 ст. 164 «Податкового кодексу України». У переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки, передбачена сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Таким чином, кожен, хто отримує офіційний дохід (заробітну плату) і її визначений законом відсоток сплачує як податок до бюджету, може повернути собі ці гроші у наступному році, якщо вони були витрачені на власне навчання або навчання своєї дитини, дружини або батька тощо (родичі першої лінії споріднення).

Лише за умов виконання декларування доходів платник податків може скористуватися податковою знижкою на навчання. Потрібно також зібрати й зберігати квитанції, що підтверджують здійснення платежів за навчання (із вказаним призначенням платежів). Повернення коштів здійснюється за попередній календарний рік. Тобто у 2018 році, українці зможуть отримати відшкодування за оплачене у 2017 році навчання. Щоб отримати податкову знижку, заявники мають подати у органи ДФС – у сервісні центри за місцем проживання – усі квитанції та інші, передбачені процедурою документи.   

Приблизно протягом півтора місяця держава повертає гроші.

Для отримання податкової знижки до сервісного центру податкової інспекції потрібно надати наступні документи:

- свідоцтво про народження дитини;

- паспорт та ідентифікаційний код батьків і дитини;

- договір про навчання;

- платіжки за навчання;

- довідку про доходи;

- довідку з банку про картковий рахунок (куди повинні повернути гроші);

- заповнити та подати декларацію про доходи.

Юридична ЛІГА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ