Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як підібрати ліки від кашлю

Стикнутися з кашлем можна і взимку, і влітку. В холодну пору року легко підхопити застуду чи грип. В літні місяці можна постояти під протягом або застудитися під кондиціонером.

Кашель здатен значно знизити якість життя: настирливі приступи заважають зосередитись на справах та спати вночі. На допомогу прийдуть ліки від кашлю: на рослинній та синтетичній основі, у вигляді сиропів, крапель, таблеток, льодяників. Для ефективного лікування необхідне з’ясування причин захворювання та професійне призначення препаратів.

Причини кашлю

Легке покашлювання або тривалий, виснажуючий приступ із задухою – симптоми різні, бо вони викликані різними причинами. Кашель супроводжує низку захворювань:

  • застуда, грип, ГРВЗ;
  • бронхіт, бронхіальна астма, пневмонія;
  • туберкульоз;
  • алергія;
  • серцева недостатність;
  • муковісцидоз (захворювання ендокринної системи, що впливає на стан дихальних шляхів);
  • куріння, робота у шкідливих умовах під постійним впливом хімічних речовин.

Поширеними причинами кашлю є інфекції та віруси, переохолодження, вплив алергенів. Розрізняють два типи кашлю в залежності від стадії розвитку хвороби:

  • гострий – супроводжується лихоманкою, загальною слабкістю, триває до 3 тижнів;
  • хронічний – постійний, регулярно нагадує про себе протягом місяців.

В залежності від причин захворювання, стадії патологічного процесу, симптомів лікар призначає терапію – комплекс заходів, спрямованих на позбавлення від кашлю та покращення загального стану.

yyLA9jz__mcNOPtyAci2c8pYzrQ-TwRsXongGov1S9Oq2swmvYvhEtHWTek60N_QTFwOvZtVO0CXgqsYPLbyCzdFRMcQtSzMH5OpncLDLuZIiissTnZudSAJXYOCIi2cWKbW24WgdKWjYTnzmw

Які бувають препарати від кашлю

Частину препаратів, що є в аптеках, складають ліки від сухого кашлю. Їхня дія заснована на блокуванні сигналу, який подається з органів дихання до мозку. Кашель – це рефлекторна відповідь організму на подразник у дихальних шляхах. Ліки зашкоджують бронхам та легеням передати сигнал про наявність подразника, тобто мокротиння, до мозку, і кашель припиняється. Проблема в тому, що таким шляхом від проблеми не вдасться позбавитися остаточно: допоки людина хворіє, мокротиння утворюється знов і знов. Тож найбільш дієві й популярні муколітики – ліки, що забезпечують швидке та легке видалення мокротиння з дихальних шляхів.

Помітний та сталий ефект дають універсальні препарати. Вони здатні полегшити стан і при сухому кашлі, коли застуда чи грип тільки починається, і при мокрому, на фінальній стадії захворювання, коли необхідне звільнення дихальних шляхів від секрету. Одним з популярних засобів є «Антитусин» – комбінований препарат, в якому рослинні компоненти поєднані з хімічними сполуками для досягнення швидкого та стійкого ефекту.

7is-g1OW1pQ__E6pnWFnSW2IepmauM2GVwU0z38qCgx4v2tdCmNGS-XNXKqMfYzNTO5UfUudOtkWdjjS6e7qytqacjJeshGnG74Hgz1cRyks1nijxPSPPZmWPVZAAQ5q91Hy4LMlIxiLF6YknA

Відхаркувальні засоби

Муколітики, або відхаркувальні засоби, забезпечують швидке звільнення бронхів від мокротиння. Препарати цієї групи діють у двох напрямках:

  • стимулюють роботу клітин епітелію (внутрішнього шару дихальних органів), щоб «виштовхнути» мокротиння;
  • розріджують слиз для полегшення його виходу з бронхів.

Відхаркувальні засоби випускаються у вигляді сиропів, таблеток, крапель, льодяників, пастилок, чаїв. Яким засобам та якій формі препаратів віддати перевагу, визначає лікар. Враховуються й особисті уподобання та спосіб життя людини: пастилки та льодяники більш зручні для прийому «на ходу». Сиропи, чаї доречні для домашнього лікування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ