Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як піти в гірський похід з легким рюкзаком за плечима?

Попри війну, що триває, популярність піших походів в Карпати не зменшилася. Багато українців сприймають кілька днів у Карпатах як справжнє «перезавантаження», адже перебування в горах серед величної природи буквально лікує душу.

Ті, хто ходив у гірські походи хоча б кілька разів, неодмінно чули про легкохідство і, скоріш за все, самі замислювалися про те, щоб спробувати на практиці цю філософію походів. Її сутність полягає у максимальному зменшенні ваги рюкзака, який несе на собі турист, заради того, щоб більше насолодитися походом, навколишньою природою, краєвидами. Звучить дуже привабливо, але наскільки реально піти в гори з невеликим рюкзаком, не піддаючи своє здоров’я ризику?

Відмовтеся від … чого?

Чимало статей про легкохідство починаються з поради не брати з собою зайвих речей — мовляв, у похід часто беруть з собою предмети, якими у підсумку не користуються. Але що вважати зайвим? Якщо з погодою пощастило та обіцяні синоптиками дощі оминули стороною, хіба це означає, що у наступний похід дощовик не треба брати? Або взяти до прикладу такий предмет, як аптечка — її беруть якраз сподіваючись, що вона не знадобиться.

Комусь здається цілком нормальним ходити тиждень в одному й тому ж одязі, а хтось краще буде нести «зайвий» одяг, щоб переодягнутися у чисте. Насправді людина, яка має досвід кількох походів, зайвих речей з собою практично не бере. «Зайвими» вони здаються лише з точки зору того, хто готовий потерпіти більш спартанські умови. Отже, простою відмовою від непотрібного спорядження не дуже то й вдасться зменшити вагу рюкзака.

Технологічне спорядження — ефективно, але дорого

Правильний підбір спорядження — це дійсно той шлях, який допоможе суттєво полегшити його вагу. Але тут вже не спрацюють поради із серії «дешево та сердито». Наприклад, можна подивитися на тисячі наметів, представлених в електронному каталозі https://ek.ua/ua/. Нескладно переконатися: якщо двомісний намет важить менше ніж 2 кг, розрахований хоча б на весну-осінь, не кажучи вже про зиму, і не пошитий з тоненької тканини, яка промокне під першим же дощем, то і коштує він чимало.

Багато легкоходів взагалі не використовують намет і сплять під тентом. Якщо ви впевнені, що зможете дати собі раду у випадку сильного дощу чи вітру, можна і так. Але тут постає питання теплого та одночасно легкого спального мішка. Спальник, що відповідає таким умовам, також доволі дорогий. Дехто замість спальника використовує квілт — фактично спальник без «спини». Але й теплий квілт — річ не з дешевих, до того ж спати вже треба буде не на кариматі, а на надувному килимку. Так само, якщо йдеться про теплу і легку термобілизну, легкі й міцні трекінгові кросівки — все це означає високу ціну. Щоб зменшити вагу якогось предмета, не погіршуючи його експлуатаційні якості, виробнику потрібно застосовувати сучасні технологічні матеріали, що й позначається на вартості.

Отже, підсумовуючи, можна сказати, що без фінансових затрат істотно зменшити вагу спорядження не вдасться. А не брати з собою потрібні речі, розраховуючи, що з погодою пощастить і ніяких травм не станеться — це просто небезпечно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ