Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Спорт

Як правильно вибрати наколінник?

Колінний суглоб має досить складну структуру і постійно піддається навантаженням. Висока фізична активність, зайва вага, травми - все це патологічно позначається на здоров'ї колін.

З часом це призводить до утворення дискомфорту, а також розвитку дегенеративно-дистрофічних захворювань. Щоб захистити ноги, необхідно використовувати бандаж на коліно, який знизить навантаження і обмежить складові частини суглоба. У чому полягає терапевтичний вплив наколінників і які їх основні переваги? В яких випадках використання бандажа носить рекомендаційний характер, а в яких покупка надколінника вкрай незамінна? Про це далі.

Переваги наколінників

Бандаж на коліно - це спеціальний ортопедичний виріб, який фіксує колінні чашечки, зв'язки і м'язи. Якщо недавно ви перенесли травму, вам обов'язково необхідно використовувати наколінник. Ортопедичний бандаж захистить від механічних пошкоджень і прискорить період реабілітації без розвитку ускладнень. Також ортопедичні наколінники:

  • знижують навантаження на суглоб при русі і наявності зайвої ваги у пацієнта;
  • підвищують витривалість при інтенсивних тренуваннях, надають захист;
  • нормалізують кровообігу, прискорюючи регенерацію внутрішніх тканин;
  • надають іммобілізаційну функцію, що є незамінним аспектом при реабілітації після травм;
  • в разі післяопераційного відновлення, бандаж на коліно також надає підтримку і захист нижніх кінцівок.

Перш ніж купити наколінник - рекомендуємо вам відвідати ортопеда або травматолога. Спеціаліст вивчить ваш стан і призначить вам наколенник відповідного ступеня фіксації.

Види бандажів на коліно

Бандажі на коліно мають різні функції і призначення. Одні моделі надають профілактичну підтримку, а інші служать альтернативою гіпсу з повною або частковою іммобілізацією. Вибір наколінника буде залежати від цілей, яких ви плануєте досягти, а також від того, який ступінь фіксації необхідний в вашому індивідуальному випадку. Таким чином, ортопедичні наколінники бувають:

  1. Еластичні. Виробляються з гіпоалергенної компресійної тканини, яка надає легке стиснення, підсилює кровообіг і захищає суглоб від несприятливих зовнішніх чинників. Еластичні наколінники знижують навантаження і усувають больові відчуття.
  2. Помірні. Надають помірну підтримку, розвантажують коліна і використовуються для лікування хронічних захворювань і прискореної реабілітації. Мають пластмасові або металеві ребра жорсткості, які можуть вилучатись з бандажа при необхідності.
  3. Жорсткі. До жорстких типів наколінників відносять всілякі ортези та тутори, а також посилені бандажі з декількома ребрами жорсткості в конструкції. Вироби призначаються при реабілітації після складних травм і операційних втручань.

Також ортопедичні наколінники розрізняються за функціями, які вони надають. Бувають бандажі з масажними ефектом, з пателлярний кільцем для підтримки менісків, з охолоджуючим ефектом, а також бандажі, які надають повне або часткове обмеження амплітуди рухів суглоба.

Як правильно вибрати наколінник?

Для того щоб наколінник добре виконав свою функцію, його необхідно правильно підібрати. Пацієнт повинен отримати попередню консультацію лікаря і з отриманим діагнозом прийти в спеціалізований ортопедичний салон, де продавці-консультанти допоможуть підібрати необхідну модель виробу. Також при покупці бандажа обов'язково звертайте увагу на такі критерії, як:

  • розмір;
  • матеріали;
  • тип застібок;
  • ступінь фіксації;
  • ціна і виробник.

Важливо переконатися, що у вас немає протипоказань до застосування ортопедичного пристосування. Фахівці магазинів Ортомедіка допоможуть вам правильно вибрати наколінник, нададуть детальну інформацію про цікавлячу вас моделі і дадуть всі необхідні рекомендації по використанню наколінника та правильному догляду за бандажем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ