Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як російський шпигун потрапив на роботу в український уряд

Перекладача Володимира Гройсмана, звинуваченого у шпигунстві на користь Росії, спецслужби РФ «завербували» під час «тривалої закордонної подорожі». Як повідомило Громадське, перед призначенням на посади в уряді та парламенті Єжов проходив перевірку в управлінні контррозвідки, яке обидва рази погоджувало його кандидатуру.

Уранці 21 грудня СБУ затримало Станіслава Єжова — заступника голови протоколу уряду та перекладача прем’єр-міністра Володимира  Гройсмана. Спецслужба звинувачує його в державній зраді та роботі на ФСБ Російської Федерації.

«Він працював як справжній шпигун. Працював достатньо ініціативно. Передавав інформацію, викрадав документи й передавав російським кураторам», — каже Андрій Петров, керівник департаменту контррозвідки СБУ.

Володимир Гройсман на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив: «Спільно зі службою Безпеки України виявили в Секретаріаті КМУ чиновника, який тривалий час працював в інтересах ворожої держави».

Хто такий Єжов і за що його затримали

Станіслав Єжов — кадровий дипломат. Працював у посольствах України в Словенії та США. У 2015 році перейшов на роботу у Верховну Раду, а саме до апарату спікера парламенту. Тоді цю посаду обіймав Володимир Гройсман. Після призначення останнього прем’єр-міністром, у травні 2016-го Єжов пішов працювати в апарат Кабінету міністрів.

Співрозмовник Громадського в апараті уряду розповідає, що в команду Гройсмана Єжова рекомендувало Міністерство закордонних справ.

«Після призначення спікером Володимирові Гройсману знадобився перекладач. Він звернувся до МЗС, йому порекомендували Єжова. На той час він мав репутацію одного з найкращих синхронних перекладачів», — каже співрозмовник Громадського. За його словами, перед призначенням на посади в уряді та парламенті Єжов проходив перевірку в управлінні контррозвідки, яке обидва рази погоджувало його кандидатуру.

Перед призначенням на посади в уряді та парламенті Єжов проходив перевірку в управлінні контррозвідки, яке обидва рази погоджувало його кандидатуру. На фото — Станіслав Єжов. Фото зі сторінки Єжова в соцмережах

СБУ офіційно не розголошує подробиць справи проти Єжова. За словами Андрія Петрова, перекладача голови уряду спецслужби Російської федерації «завербували» під час «тривалої закордонної подорожі».

Неофіційно, побоюючись звинувачень у розголошенні матеріалів кримінального провадження, джерела Громадського в СБУ стверджують: це відбулося під час роботи Єжова в посольстві України в США, у поле ж зору українських спецслужб Єжов потрапив лише навесні цього року. З того часу його «вела» СБУ.

За даними СБУ, Єжов передавав дані про закордонні поїздки прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та щодо його переговорів. Цю інформацію затриманий передавав електронною поштою представникам російських спецслужб.

Позиція Єжова на момент підготовки матеріалу публічно не була озвучена. Так само не вдалося з'ясувати, хто саме захищатиме його у суді.

Статки та сім’я

Згідно з офіційною декларацією Єжова, він володіє однією з трьох часток квартири в Києві від 1997 року. За рік заступник керівника протоколу прем’єр-міністра України отримав 223 829 гривень, з яких 44 617 гривень за роботу в апараті ВР України та майже 180 тисяч — у секретаріаті Кабміну.

Станіслав Єжов має дружину Юлію, громадянку Російської Федерації, з капіталовкладеннями у «Сбербанку Росії» та зарплатою від американської компанії NUMARK Associates, Inc. Загалом дружина Єжова за рік отримала зарплатню в розмірі 125 526 гривень та відсотки від вкладень у «Сбербанку Росії» — 6104 гривень.

Збереження родина тримає у валюті та російських рублях. Юлія має 2 рахунки в «Сбербанку Росії»: 286 641 рублів та понад 30 тисяч доларів США. Станіслав Єжов має готівку — 70 тисяч та 11 тисяч доларів США, які він «позичив третім особам».

Доступ до державної таємниці

На посаді заступника керівника апарату Єжов, згідно із законодавством, міг мати доступ до засекреченої інформації. А саме до директив, планів та вказівок особам, які займаються зовнішньополітичною та зовнішньоекономічною діяльністю, інформації про військове, науково-технічне та інше співробітництво, розсекречення якої завдасть шкоди нацбезпеці та даних про експорт-імпорт озброєння, військової і спеціальної техніки, стратегічної сировини.

Довідка.

Доступ до державної таємниці, відповідно до 27 статті профільного закону, можуть отримати:

— глава держави, члени уряду, народні депутати, голова Верховного Суду, очільники ГПУ та СБУ, члени Рахункової палати. Доступ вони отримують автоматично, обійнявши відповідну посаду.

— керівники держорганів, місцевого самоврядування, підприємств або організацій, чия діяльність, власне, становить державну таємницю. Вони заповнюють відповідну форму й отримують доступ, зайнявши керівну посаду, приміром, у підприємстві Укроборонпром.

— особи, що співпрацюють з правоохоронними та іншими спеціально уповноваженими органами, які проводять оперативно-розшукову, розвідувальну чи контррозвідувальну діяльність. У такому разі рішення ухвалюють керівники відповідних органів за погодженням з СБУ.

Громадське 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ