Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Як та коли виникла криптовалюта

Зараз в Україні практично неможливо зустріти людину, яка б хоч щось не чула про криптовалюти.

10-15% мають навіть заощадження в крипті, є і такі, що заробляють на різницях курсів на криптовалютних біржах. Сучасний курс біткоїна складає 28 тис. доларів, і це не межа, тому інвестиції в крипту залишаються дуже прибутковими.

В період пандемії 2021-22 років курс наближався до 60 тис. доларів. Попри зниження вартості крипти, його власники не поспішають продавати цифрові активи, адже перспектива біткоїна величезна.

Спеціалісти фінансового ринку стверджують, що будь-які події у світі можуть впливати на курс криптовалют. Наприклад, події в Казахстані дворічної давнини призвели до зміни вартості деяких цифрових валют, бо в цій країні дуже багато криптовалютних ферм.

Зростання вартості біткоїна в період пандемії пояснюється збільшенням популярності першої крипти. Навіть банки інвестували в ризиковані активи (крипту), оскільки це приносило їм чималий прибуток, на відміну від депозитів клієнтів.   

Створення першої криптовалюти

Концепцію майбутніх цифрових коштів було оприлюднено у 2008 році. Саме в цей період Сатоші Накамото опублікував документ щодо створення біткоїна та з роз’ясненнями щодо роботи блокчейн-технології.

Розробки над створенням схожих проєктів велися ще в 90-х роках, але їх погубила та особливість, що всі вони мали централізовану систему управління. Сатоші Накамото запропонував децентралізовану роботу. Тобто банківська система чи уряд певної країни не може здійснювати вплив на транзакції. Крім того, перекази без участі третіх осіб (банків) набагато вигідніші, бо клієнтам не доводиться оплачувати додаткові послуги.

Протягом перших двох років біткоїн не становив особливої цінності. Але відбулося кілька подій, які довели його платоспроможність. Було вперше куплено монети та переведено їх у фіатні кошти. В перші роки курс цифрових грошей не міг навіть наблизитися до 1 долара. Яскравий приклад – покупка їжі за 10000 ВТС. Один із користувачів перевів таку суму іншому користувачеві за дві піци, що становило приблизно 40-50 доларів. Зараз таке замовлення коштувало б понад 500 млн доларів.

Далі курс крипти швидко зростав, а сама система вдосконалювалася. Звісно, трапилося кілька негативних подій, що підірвали довіру до крипти: біржі, де зберігалися заощадження, були зламані хакерами, а кошти викрадені. Пізніше систему вдосконалили, а у користувачів з’явилася змога зберігати накопичення в криптогаманцях.  

Криптовалюти в сучасності

Зараз існують тисячі видів крипти, але особливою популярністю користується лише кілька десятків з них. За криптовалюту вже зараз можна придбати:

  • продукти;
  • одяг чи взуття;
  • квитки на транспорт;
  • електроніку;
  • нерухомість;
  • техніку тощо.

Тисячі компаній у світі із задоволенням приймають такий варіант оплати за надання послуг чи продаж товарів. Немало таких компаній вже і в Україні: в багатьох популярних інтернет-магазинах країни є можливість оплати за допомогою криптомонет. Причому прямо на сайті є спеціальна форма для здійснення переказу. Тобто не потрібно навіть користуватися обмінниками.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ