Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як у Старосамбірькому районі за кошти ЄС із корупцією боролись

25 липня в сесійній залі Старосамбірської районної ради відбулася підсумкова конференція проекту "Від тебе залежить". Цей проект у лютому 2017 року започаткувала ГО"Старосамбірщина 3000" за фінансової підтримки Європейського Союзу, повідомив власкор Гал-інфо у Старосамбірькому районі.

Мета проекту - активізувати громади району для моніторингу та впливу на прийняття рішень місцевими радами. Було створено раду експертів, які проаналізували всі рішення  районної ради за 2015-17 роки на предмет наявності у них конфлікту інтересів. Проведено тренінг, конференцію, 7 круглих столів, підготовлено рекомендації, розяснення для депутатів, працівників місцевих рад, представників громад, сільських активістів. Створено сайт, придбане обладнаня надається в безплатне користування місцевим громадам для проведення заходів.

На створеному сайті про підсумкову конференцію написано так:

У роботі взяли участь сільські голови, депутати районної та місцевих рад. Виступили: грантовий менеджер, заступник голови ГО "Центр "Жіночі перспективи" (м. Львів) Ірина Трохим, голова Старосамбірської районної ради Тетяна Терлецька, депутат райради Мирон Пацай, керівник Ради експертів Павло Петрик, сільський головаТорчинович Зіновій Припін та інші поважні особи, які зацікавлені в тому, щоб рішення місцевих рад приймалися без конфлікту інтересів. Бо саме на запобігання конфлікту інтересів у діяльності місцевих рад був спрямований проект ГО "Старосамбірщина 3000", який підтримав Європейський Союз та компанія "Еко-Оптіма". Вів конференцію автор ідеї проекту, один із засновників ГО "Старосамбірщина 3000" Олег Паска.

Висновки проекту опубліковані в буклеті та спецвипуску вісника "Старосамбірщина 3000", який буде розіслано поштою.

Одне слово, навчання та розяснювальна робота серед депутатів, активістів, працівників органів місцевого самоврядування з приводу конфлікту інтересів та запобіганню корупції справа благородна і вартує всілякої підтримки та похвали.

Однак, не покидає відчуття бутафорності у реалізації цього проекту. Судіть самі. За два роки діяльності районної ради поважні експерти проаналізували 200 депутатських рішень і не виявили ознак конфлікту інтересів при їх прийнятті. Активна діяльність учасників проекту породила кілька бюрократичних рекомендацій і пропозицій райраді та РДА і вказала на ритуальну жертву конфлікту інтересів в особі братів Яворських. Директор Лаврівського сиротинця Роман Яворський є підлеглим начальника відділу освіти Маряна Яворського.

Проте, поверховий аналіз свідчить, що більш глибинні причини конфлікту інтересів чомусь не потрапили в поле зору поважних експертів. Зокрема, із виступу на підсумковій конференції депутата районної ради Мирона Пацая дізнаємося, що за поданням начальника відділу освіти районна рада списала будівельні матеріали у Лаврівському сиротинці, а у Чаплівській школі такі будматеріали ніхто не списує. Підлегла начальника відділу освіти очолює гуманітарну комісію райради і тут проглядаються лобіювання корпоративних інтересів при прийнятті цілої низки рішень,а найбільше по Лютовиській школі. Головою бюджетної комісії є однофракцієць вже згаданого керівника.

Зі слів Мирона Пацая іще один районний керівник має конфлікт інтересів при прийнятті рішень райради. Начальник Старосамбірського РЕМу Андрій Волощак, керівник фракції Самопоміч, є членом бюджетної комісії і його відомство виконує роботи із вуличного освітлення у цілій низці проектів.

Досі не прийнято положення про відкритий конкурс мікропроектів, а відтак у більшості з них перемогу отримують ті місцеві ради, голови яких є однопартійцями голови райради, її заступника, чи так званих любих друзів.

Модератор конференції Олег Паска ані словом не обмовився про відповідальність голови райради Тетяни Терлецько та голови РДА Ореста Бонка.

Поблажливі висновки конференції щодо конфлікту інтересів в районі посилають меседж правоохоронцям, щоб ті не особливо напружувалися, адже експерти нічого не виявили. Виглядає на те, що в районі формується політична команда з прицілом на майбутні вибори під одного із ймовірних кандидатів, яка поклала око на ласу освітянську структуру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ