Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як укласти договір про навчання: роз’яснення МОЗ

Для того щоб заклади вищої освіти та іноземні студенти знали про свої права, а також, щоб уникнути маніпуляцій та шахрайства, Міністерство охорони здоров’я надає пояснення про те, як можна укладати договір про навчання, - повідомляє прес-служба МОЗ України.

Університет, відповідно до законодавства України, є автономним. Це означає, що заклад вищої освіти самостійно приймає рішення щодо аспектів фінансової, організаційної та освітньої діяльності. Відповідно до постанови КМУ № 634

Обидві сторони (і університет, і студент) є вільними в укладенні договору та виборі контрагента. Тобто заклад вищої освіти та майбутній студент обирають, який договір укладати: двосторонній (безпосередньо між студентом та закладом вищої освіти) чи тристоронній (між студентом, закладом вищої освіти та фірмою-посередником). МОЗ України своєю чергою рекомендує укладати двосторонні договори, а в разі укладання тристороннього договору зважати на відгуки про посередників, щоб уникнути шахрайства. Відповідний лист-роз’яснення МОЗ України уже надіслало медичним ЗВО.

Також МОЗ України звернулося до медичних університетів з проханням зазначити на офіційному сайті університетів англійською мовою інформацію, яку необхідно знати абітурієнту при виборі університету:

  • вартість навчання за кожною спеціальністю;

  • контакти працівника університету, який вільно розмовляє англійською мовою;

  • контакти (номер кімнати, адреса), куди можна звернутися для оформлення двостороннього договору;

  • банківські реквізити валютного рахунка;

  • основна інформація про діяльність (структура, ліцензії та сертифікати про акредитацію, освітні програми, зразки документів про освіту);

  • текст договору про надання освітніх послуг (українською та англійською мовами);

  • порядок подання документів на запрошення на навчання.

Це підвищить прозорість діяльності університетів та допоможе іноземцям самостійно ознайомлюватися з умовами навчання без залучення третьої сторони.

Нагадаємо, що раніше іноземні

 студенти Донецького національного медичного університету перерахували кошти через посередника ТОВ "Українські освітні послуги", але гроші до університету так і не надійшли. Наразі ситуація стабілізувалася завдяки спільним зусиллям МОЗ України, посольств, МОН України та Державної міграційної служби.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ