Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Як Україна може пожвавити законне видобування бурштину і стати конкурентною на ринку, - Дмитро Кащук

Як Україна може пожвавити законне видобування бурштину і стати конкурентною на ринку

Україні належить перше місце за покладами бурштину в Європі і друге після північного сусіда.

Бурштин — це перспективні ресурси для економіки України. Проте легалізація ринку Державною службою геології і надр, яка почалася у 2016 році, а також зміни законодавства не вплинули на розвиток цього ринку. Врятувати ринок бурштину міг би бізнес-кластер, зазначив у своєму блозі на Економічній правді Дмитро Кащук, експерт у галузі надрокористуання.

На фоні млявого розвитку ринку бурштину й постійних перешкод з боку певних держінституцій, рішення одне – об’єднуватися в кластери, як це давно роблять розвинуті країни у різних сферах економіки, каже Дмитро Кащук.

Кластери забезпечують підтримку підприємців — починаючи від створення продукту до його реалізації, що включає взаємодію між виробниками, кінцевими споживачами і логістами. Також члени кластерів співпрацюють з місцевим самоврядуванням, готуючи потрібних спеціалістів.

Кластери, які функціонують в Україні, — переважно аграрні, однак створюються й креативні. Серед цих кластерів має бути і бурштиновий кластер з переробки дорогоцінного каменю. Це дозволить галузі надрокористування позбавитися позиції сировинного придатку, розповідає Дмитро Кащук.

Як зазначає експерт, потрібно зосередитися на виготовленні ювелірних виробів із бурштину, адже це може бути брендом поруч з українською пшеницею, медом, салом та IT-спеціалістами. На сьогодні в окремих українських містах є крамниці з ювелірними виробами з бурштину, але поки що з погляду естетики і якості вони поступаються Польщі та країнам Балтії.

Підприємцям варто об’єднатися у кластер, адже це допоможе компаніям отримати якісний доступ до міжнародних ринків та брати участь у міжнародних біржах, стати конкурентними для країн-лідерів з виготовлення продукції з бурштину, зокрема Латвії, Литві, захищати свої права законних ліцензіатів та лобіювати правила, спрямовані на розвиток сектора, підсумував Дмитро Кащук.

Сьогодні в Україні функціонує кластер "Оберіг", що базується на Хмельниччині та опікується напрямком сільський зелений туризм й охоплює десяток агроосель для туристичного відпочинку від ритму великих міст. На Полтавщині є екокластер, а на Чернівеччині – кластер, який об’єднав підприємців, що виробляють продукцію із плодів та ягід і розвивають садівництво. А Львів відомий найпотужнішим IT-кластером України, до нього залучені 65 компаній.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ