Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як уникнути хакерської атаки?

Упродовж останніх двох тижнів користувачі Інтернету пережили справжній шок. Запущений в мережу вірус-здирник WannaCrypt вдерся у мільйони комп'ютерів понад 150 країн світу. Нинішня вірусна атака стала безпрецедентною за масштабами і наслідками ураження, повідомила прес-служба Національного університету «Львівська політехніка».

Кілька днів тому цю навалу вдалося зупинити. Хто і головне – що стоїть за  хакерською атакою? За прес-служба звернулася до керівника комісії з інформатизації Львівської політехніки, доктора технічних наук професора Андрія Пелещишина.

За його словами, проникнення в мережу й розповсюдження вірусу WannaCrypt зумовлене недостатнім програмно-технічним рівнем наявних комп’ютерних систем. Йдеться, зокрема, про неналежний ступінь захисту і підтримки. Особливо вразливою виявилася застаріла техніка та програмне забезпечення, випущені всередині 2000-х років. Подібна невтішна картина характерна практично для всіх країн світу, і Україна тут не  виняток.

Серед жертв масованої вірусної атаки стали крупні транснаціональні корпорації, підприємства, організації,державні установи, для яких характерною є стратегія раціонального довготривалого використання техніки і програмного забезпечення.

Фахівці Львівської політехніки пильно відслідковували вірусну атаку і оперативно вжили всіх необхідних заходів, аби відвести загрозу. Активно здійснювалося оновлення системного програмного забезпечення, антивірусних програм. Як наслідок, жоден із базових структурних підрозділів університету, зокрема, великі навчальні та наукові лабораторії, від WannaCrypt не постраждав.

Окремі спроби проникнення вірусу були зафіксовані та оперативно ідентифіковані в допоміжних підрозділах Львівської політехніки. Для мінімізації можливих загроз фахівцями центру мережевих технологій та центру інформаційного забезпечення введено «мережевий карантин», упродовж якого  перевірено готовність усіх комп’ютерних систем, аби протистояти загрозі. Повністю виправдав себе й інститут системних адміністраторів, які отримали необхідні інструкції від центру інформаційного забезпечення та успішно їх застосували у своїх навчально-наукових інститутах.

Керівництво комп’ютерних служб університету наголошує, що користувачі комп'ютерів і системні адміністратори повинні постійно дбати про стан програмне забезпечення, що є основою для захисту і протидії інформаційним загрозам різних видів. Недбайливості щодо безпеки інформації  не повинно бути!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ