Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як уникнути появи неприємного запаху в холодильнику?

Техніка, призначена для зберігання їжі, часто стає джерелом неприємних запахів.

Стійке «амбре» в холодильнику з’являється з різних причин: через недотримання правил товарного сусідства, несвоєчасне розморожування камер, використання негерметичних місткостей для їжі. Навіть свіжі продукти можуть спровокувати появу різкого аромату, особливо, якщо покласти їх у холодильник у відкритій тарі.

Прибрати сторонні запахи іноді не так вже й легко. Вони вбираються в ущільнювач і дають про себе знати навіть після генеральної «ревізії» в холодильному відділенні. Щоб не шукати ефективні засоби або хитрики для усунення неприємних ароматів, краще заздалегідь робити все можливе, щоб уникнути їхньої появи.

Регулярне миття холодильника

Як крапельний, так і Ноу Фрост холодильник Siemens потрібно регулярно мити. З ручним розморожуванням — раз на 3-4 місяці, з автоматичним — щонайменше раз на рік. Важливо проходитися вологою ганчіркою з мийним засобом навіть у важкодоступних куточках: під кошиками, на стиках полиць. Особливо ретельно потрібно доглядати за гумовим ущільнювачем, оскільки під ним можуть збиратися крихти їжі, через які з часом з’являється пліснява.

Крім регулярного планового миття, прибирати потрібно щоразу, коли в холодильнику щось протікає або розсипається. Від видимих забруднень краще позбуватися негайно, доки вони не засохли та не в’їлися в скляні або пластикові поверхні.

Грамотне розташування продуктів всередині

Добре, коли всі продукти в холодильнику — на своїх місцях. М’ясо, морепродукти та риба — в зоні свіжості, яйця — у лотку на дверцятах, овочі та фрукти — у нижніх кошиках, молочка — у верхній частині холодильної камери.

Важливо не зберігати «по сусідству» запашні продукти. Сильні запахи спочатку змішуються, а потім поширюються по всьому обʼєму холодильної камери. Щоб сморід не зʼявлявся і не розповсюджувався, доцільно використовувати:

  1. контейнери з кришками,
  2. банки з закрутками,
  3. зіп-пакети,
  4. багаторазові вощені серветки.

Своєчасна «ревізія»

Що довше їжа стоїть у холодильнику, то різкішим стає її аромат. Тож, не варто залишати надовго продукти, які можуть зіпсуватися або застоятися. Припаси, які швидко псуються, краще їсти в перші дні після приготування. Доцільно навіть завести окремий кошик для смаколиків, термін придатності яких закінчиться найближчим часом.

«Ревізію» потрібно проводити кілька разів на місяць, наприклад, щоразу після походу у продуктовий супермаркет. Це дозволить вбити двох зайців одним пострілом: звільнити місце для нових продуктів і позбутися від тих, які вже непридатні для вживання.

Використання поглиначів

Попереджений — значить озброєний. Тому навіть якщо в холодильнику немає й натяку на неприємний запах, можна обачливо придбати спеціальні поглиначі, які попереджають проблему. Це можуть бути саше, кульки, ароматичні палички, серветки та інші пристосування. Коштують вони відносно недорого, але спрацьовують у більшості випадків відмінно.

Замість магазинних адсорбувальних засобів можна використовувати натуральні ароматизатори:

  • лимонний сік,
  • цитрусові фріпси,
  • харчову соду,
  • активоване вугілля.

Вищенаведені рекомендації актуальні для попередження появи неприємних запахів через псування продуктів або захаращення холодильника. Що стосується запахів хімічного походження, вони виникають у разі витоку фреону або ламання складників. Уникнути їх допомагає профілактичне технічне обслуговування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ