Техніка, призначена для зберігання їжі, часто стає джерелом неприємних запахів.
Стійке «амбре» в холодильнику з’являється з різних причин: через недотримання правил товарного сусідства, несвоєчасне розморожування камер, використання негерметичних місткостей для їжі. Навіть свіжі продукти можуть спровокувати появу різкого аромату, особливо, якщо покласти їх у холодильник у відкритій тарі.
Прибрати сторонні запахи іноді не так вже й легко. Вони вбираються в ущільнювач і дають про себе знати навіть після генеральної «ревізії» в холодильному відділенні. Щоб не шукати ефективні засоби або хитрики для усунення неприємних ароматів, краще заздалегідь робити все можливе, щоб уникнути їхньої появи.
Регулярне миття холодильника
Як крапельний, так і Ноу Фрост холодильник Siemens потрібно регулярно мити. З ручним розморожуванням — раз на 3-4 місяці, з автоматичним — щонайменше раз на рік. Важливо проходитися вологою ганчіркою з мийним засобом навіть у важкодоступних куточках: під кошиками, на стиках полиць. Особливо ретельно потрібно доглядати за гумовим ущільнювачем, оскільки під ним можуть збиратися крихти їжі, через які з часом з’являється пліснява.
Крім регулярного планового миття, прибирати потрібно щоразу, коли в холодильнику щось протікає або розсипається. Від видимих забруднень краще позбуватися негайно, доки вони не засохли та не в’їлися в скляні або пластикові поверхні.
Грамотне розташування продуктів всередині
Добре, коли всі продукти в холодильнику — на своїх місцях. М’ясо, морепродукти та риба — в зоні свіжості, яйця — у лотку на дверцятах, овочі та фрукти — у нижніх кошиках, молочка — у верхній частині холодильної камери.
Важливо не зберігати «по сусідству» запашні продукти. Сильні запахи спочатку змішуються, а потім поширюються по всьому обʼєму холодильної камери. Щоб сморід не зʼявлявся і не розповсюджувався, доцільно використовувати:
- контейнери з кришками,
- банки з закрутками,
- зіп-пакети,
- багаторазові вощені серветки.
Своєчасна «ревізія»
Що довше їжа стоїть у холодильнику, то різкішим стає її аромат. Тож, не варто залишати надовго продукти, які можуть зіпсуватися або застоятися. Припаси, які швидко псуються, краще їсти в перші дні після приготування. Доцільно навіть завести окремий кошик для смаколиків, термін придатності яких закінчиться найближчим часом.
«Ревізію» потрібно проводити кілька разів на місяць, наприклад, щоразу після походу у продуктовий супермаркет. Це дозволить вбити двох зайців одним пострілом: звільнити місце для нових продуктів і позбутися від тих, які вже непридатні для вживання.
Використання поглиначів
Попереджений — значить озброєний. Тому навіть якщо в холодильнику немає й натяку на неприємний запах, можна обачливо придбати спеціальні поглиначі, які попереджають проблему. Це можуть бути саше, кульки, ароматичні палички, серветки та інші пристосування. Коштують вони відносно недорого, але спрацьовують у більшості випадків відмінно.
Замість магазинних адсорбувальних засобів можна використовувати натуральні ароматизатори:
- лимонний сік,
- цитрусові фріпси,
- харчову соду,
- активоване вугілля.
Вищенаведені рекомендації актуальні для попередження появи неприємних запахів через псування продуктів або захаращення холодильника. Що стосується запахів хімічного походження, вони виникають у разі витоку фреону або ламання складників. Уникнути їх допомагає профілактичне технічне обслуговування.