Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Як вберегтися від лістеріозу

Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України інформує про зараження, симптоми та профілактику лістеріозу. Адже лістеріоз – рідкісна хвороба, яку спричинюють мікроби, що можуть знаходитися в ґрунті, воді, деяких харчових продуктах, екскрементах тварин. Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, зараженням крові, передає прес-служба Львівської міської ради.

Бактерії, що зумовлюють лістерію, перебувають в організмах хворих птахів та тварин. Ці мікроорганізми стійкі у зовнішньому середовищі. Вони здатні зберігатися та розмножуватися в ґрунті при помірній і низькій температурі протягом багатьох місяців, а також в молоці і м’ясі при температурі 4-6 °С. При кип’ятінні гинуть через 3-5 хвилин.

Людина, зазвичай, заражається при вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження (м’ясо, молоко, м’які сири, які не пройшли необхідну термічну обробку), або при вживанні зараженої сирої води, немитих свіжих овочів. Можлива передача інфекції при обробці тваринної сировини (вовна, пух, шкури та ін). Іноді лістеріоз поширюється повітряно-крапельним шляхом.

Шлях збудників до організму пролягає через слизові травного тракту, органів дихання, очей, статевих органів, шкіру та через плаценту вагітної. На шкірі з'являються дрібні висипання, на слизовій рота, глотки, стравоходу часто бувають висипання у вигляді невеликих сірувато-білих гранульом. Можлива лихоманка, розлади дихання, пришвидшене серцебиття. Хворих на лістеріоз (особливо вагітних) госпіталізують та лікують антибіотиками.

Найбільш точним діагнозом  лістеріозу є бактеріологічний метод дослідження.

Заходами профілактики є дотримання гігієнічних правил при утриманні домашніх тварин, знищення домашніх гризунів. При роботі з тваринами необхідно використовувати засоби індивідуального захисту (маски, рукавички, респіратори). Слід ретельно мити свіжі фрукти і овочі, не вживати воду з природних і штучних водойм, проводити достатню термічну обробку продуктів тваринництва. Також – відмовитись від вживання продуктів з непастеризованого молока. Страви з м'яса повинні бути ретельно просмажені, піддаючись повторній термічній обробці в духовці. Свіже м'ясо потрібно зберігати окремо від інших харчових продуктів. Кожна господиня на кухні повинна мати окрему дошку для оброблення м'яса. Якщо цього немає, то дошка після використання для сирого м'яса обов'язково повинна бути оброблена миючими засобами та ошпарена кип’ятком.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ