Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як влади Дрогобиччини посварились через гаджети

Дрогобицька міська рада та Дрогобицька районна військова адміністрація посварились через Chromebook.
Chromebook

Напередодні з'явилось повідомлення, що Дрогобицький район отримав від Львівської ОВА 170 Chromebook. Відповідно до урахування профільних рекомендацій, конкретної ситуації на місцях та потреб освітньої галузі всього району, дані Chromebook розприділили по громадах району.

Зокрема освітні заклади Дрогобицької територіальної громади отримали 80 хромбуків, Трускавецької - 29, Бориславської - 34, Меденицької - 12 та Східницької 15.

З таким розподілом не погодились в Дрогобицькій міській раді і звинуватили Дрогобицьку РВА в ому, що їх громаду незаслужено обділили.

"При врученні в Дрогобицькій РДА комп’ютерної техніки для педагогів нашого міста та територіальної громади ми отримали лишень 80 ноутбуків. Виходить, що 9 хромбуків нам недодали із незрозумілих причин. Оскільки в рекомендації Департаменту освіти на науки ЛОВА чітко вказано – здійснити розподіл до кількості учнів у громаді. Беручи до уваги число школярів у нашій громаді – 12 609 учнів ми мали отримати 89 ноутбуків. Проте, на власний розсуд керівництво Дрогобицької РДА вирішило здійснити розподіл комп’ютерної техніки. Відтак 9 ноутбуків, призначених для нашої ТГ швидше за все, скерували на потреби іншої громади, тим самим обділивши Дрогобицьку територіальну громаду. Натомість висловлюю щиру подяку керівництву ЛОВА Максиму Козицькому та керівнику Департаменту освіти та науки ЛОВА Олегу Пасці за поповнення матеріально-технічної бази освітніх навчальних закладів Дрогобицької ТГ, які безумовно стануть у нагоді нашим педагогам", – повідомив керівник відділу освіти Дрогобича Віталій Вовків.

Водночас в Дрогобицькій військовій адміністрації повідомили, що розподіл здійснювався відповідно до рекомендацій, викладених у листі МОН України від 24.10.2022 №1/12471-22, де чітко вказано, що «розподіл техніки здійснюється для задоволення першочергових потреб педагогічних працівників закладів загальної середньої та професійної освіти (в тому числі внутрішньо переміщених) у відносно безпечних регіонах, які навчають здобувачів освіти з числа внутрішньо переміщених осіб і активно підтримують освітній процес, у тому числі в дистанційному форматі».

Тому при розподілі цих 170 хромбуків в управлінні гуманітарної політики Дрогобицької РВА, окрім загальної кількості учнів, враховували ще й інші фактори, зокрема: кількість учнів, що припадає на одного вчителя, кількість вчителів, забезпечення вчителів ноутбуками, комп'ютерами чи планшетами та фінансову спроможність громад та наявність дефіциту бюджету в галузі освіти у 2022 році.

В РВА зазначили, що розподіл за кількістю учнів - не є об’єктивним в даному випадку. Бо учні всюди мають отримувати однакову якісну освіту, не залежно від забезпеченості громади, в якій проживають. Окрім кількості учнів, до уваги брали низку інших ключових факторів, наведених вище та передбачених рекомендаціями Міністерства освіти і науки України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ