Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як вибрати потужний смартфон, щоб вистачило для всього

Більшість з нас звикли думати, що потужність смартфона прямо залежить від ціни — чим дорожче, тим краще. Частково це дійсно так, адже виготовлення потужних і продуктивних пристроїв складніше та потребує вкладення більших ресурсів. Але є й виключення. Наприклад, у випадку зі смартфонами виробник може просто зекономити на інших компонентах, максимально вкладаючись саме в потужність і продуктивність. Це може бути більш простий та дешевий екран чи корпус.

Такий підхід дає змогу робити відносно недорогі пристрої, які можуть по продуктивності конкурувати з флагманами. Тому люди, які не мають можливості тратити багато, вибираючи та купуючи смартфони у Львові, все одно зможуть знайти хороший варіант. Звичайно, потрібно буде вирішити, що вам важливіше — наприклад, високоякісний дисплей і міцний корпус, чи потужне “залізо”.

Роль процесора в продуктивності

Процесор (CPU, система на кристалі, SoC або System-on-a-Chip) — це серце і мозок смартфону. Саме від нього в першу чергу залежить, які завдання зможе вирішувати пристрій, та якими по важкості вони будуть.

До основних параметрів SoC відноситься:

  • техпроцес;
  • тип, кількість та частота ядер;
  • модель та частота GPU (графічного процесора).

Щоб зрозуміти, що таке техпроцес, потрібно розібратися в будові процесора. Якщо дуже спрощено, то на ньому встановлено мільйони напівпровідників (транзисторів), між якими передається інформація під час виконання смартфоном завдань. Чим менші ці транзистори та відстань між ними, тим швидше проходять всі процеси. Тим менше заряду витрачає смартфон і тим менше він нагрівається. Отже, варто вибирати той пристрій, в якого техпроцес тонший.

Зазвичай, чим більше ядер та чим вища тактова частота, тим потужнішим вважається чипсет. Це, безперечно, так. Але багато залежить і від виробника. Наприклад, Qualcomm Snapdragon робить кращі процесори, ніж MediaTek. Тому при рівних характеристиках перший в роботі себе може показувати краще, ніж другий. Якщо розбиратися в параметрах у вас немає часу чи бажання, на сайті магазину Алло ви можете дізнатися точні моделі процесорів смартфонів, що вас цікавить. А потім порівняти їх на спеціальних сайтах.

З графікою все аналогічно. Чим потужніший відеочіп, тим краще смартфон справлятиметься з обробкою зображень, роботою в графічних редакторах, відеоіграми тощо.

Не слід також забувати про оперативну пам’ять. Це та пам’ять, яка зберігає та читає інформацію під час її обробки в режимі реального часу. Тобто, коли ви запускаєте якийсь додаток чи гру, то всі дані, пов’язані з тим, що відбувається на екрані, зберігаються саме в оперативній пам’яті. Відповідно, чим більший її об’єм, тим важчі задачі зможе вирішувати смартфон. Також достатня кількість оперативки дозволить працювати відразу в кількох програмах, при необхідності переходячи від однієї до іншої.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ