Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як взаємодіяти з незрячими людьми: 10 порад від центру НЕЗЛАМНІ

Пацієнти реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN), які втратили зір, діляться порадами, як ефективніше комунікувати з незрячими людьми. А ерготерапевти центру підказують, як зробити простір людей з вадами зору не лише безпечним, а й комфортним.

«Поранених захисників та цивільних, які втратили зір, з кожним днем війни стає більше. Уламки ракет та мін уражають компоненти зору, які неможливо відновити. Тому таким пацієнтам доводиться вчитися жити з тростиною. А суспільству – правильно комунікувати з ними», - кажуть у центрі НЕЗЛАМНІ у Львові.

10 порад для комунікації з незрячими:

  • Коли ви звертаєтесь до незрячого/незрячої, спочатку назвіть своє ім’я, а тоді торкніться його/її руки або плеча.
  • Запитайте у незрячого/незрячої, чи потрібна допомога. Якщо ні, то не нав’язуйте її.
  • Коли ви хочете допомогти у супроводі, станьте попереду та запропонуйте взятися за ваш лікоть або плече.
  • Коли ви супроводжуєте незрячого/незрячу, вживайте слова «праворуч, ліворуч, попереду». Враховуйте усі перешкоди на вашому шляху.
  • Завчасно попереджайте про вузькі проходи, низькі двері чи гілки дерев.
  • Речі, документи, записку, гроші необхідно подавати незрячому/незрячій в руки. За винятком тих випадків, коли він/вона скаже, куди потрібно це класти.  
  • Делікатно поінформуйте, якщо у нього/неї порвана куртка, брудний одяг, розв’язані шнурівки.
  • Розкажіть незрячому/незрячій про зміни на звичних маршрутах, якими він/вона пересувається: ремонтні роботи на дорогах, аварійні ситуації тощо.
  • Зберігайте особисті справи незрячого/незрячої в таємниці: відвідування банку, лікаря та особистих повідомлень.
  • Не розміщуйте предметів та не стійте на тактильній плитці: рифлена є попереджувальним знаком для незрячого/незрячої, а повздовжня - задає напрям руху.

Нагадаємо, раніше місто інформувало, як взаємодіяти з людьми, які мають інвалідність.

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ