Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Яка ціна влади в умовах децентралізації

Нагадаємо, в Україні процес децентралізації розпочався 2014 року з прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (01.04.2014). Цей процес дав змогу поступово формувати об’єднані територіальні громади (ОТГ).

За 6 років реформи утворено 1070 ОТГ, у які добровільно об’єдналися 4882 громад. З них у 936 ОТГ відбулися перші місцеві вибори.  

Також завдяки запровадженню міжмуніципального співробітництва громади отримали можливість консолідувати зусилля та реалізовувати спільні проєкти. Зокрема 1354 територіальних громад уклали 604 договори про співробітництво.  

На початку грудня 2019 року Верховна Рада України затвердила урядовий законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який передбачає, що об’єднання громад надалі відбуватиметься лише за перспективним планом.  У проєкті закону йдеться, що перспективні плани розроблятимуть обласні державні адміністрації і затверджуватиме уряд.

Отож, журналісти Гал-інфо поцікавились, яка ж зарплатня у керівництва новостворених територіальних громад Львівщини. До уваги ми взяли зарплату міських голів та секретарів ради територіальних громад.

Отже, найбільший показник заробітної плати за три квартали цього року має Яворівська міська рада. Сільський голова цієї громади Ігор Грабовський за роботу на своїй посаді упродовж 9 місяців 2021 року отримав 363 тисячі грн.  

Грабовський був депутатом Яворівської міської ради з 2015 року, також він - колишній директор МПП "Романтик" (ТЦ "Місто"). Зокрема, перемогу на виборах голови Яворівської ОТГ він здобув в 2020 році. Ще тодішній заступник міського голови Яворова з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Грабовський балотувався від "Об'єднання "Самопоміч". Тоді за нього проголосували 31,19% виборців, що становить 5448 голосів.

Далі розмістилися голови таких рад, як Жидачівська, Золочівська, Трускавецька, та ін:

  • Володимир Левко (Жидачівська міська рада) - 358 тис. грн
  • Ігор Гриньків (Золочівська міська рада) - 347 тис. грн
  • Андрій Залівський (Червоноградська міська рада) - 342 тис. грн
  • Ярина Яценко (Новороздільська міська рада) - 339 тис. грн
  • Андрій Кульчинський (Трускавецька міська рада) - 336 тис. грн
  • Микола Романишин (Сколівська міська рада) - 326 тис. грн
  • Олег Канівець (Стрийська міська рада) - 323 тис. грн
  • Бова Лілія (Куликівська селищна рада) - 254 тис. грн

Внизу рейтингової таблиці опинилась Турківська міська рада, голова якої Ярослав Паращич отримав 219 тисяч гривень. У порівнянні з лідером рейтингового списку, Яворівською міською радою,  різниця сягає 139 тисяч гривень. У відсотковому співвідношенні його заробітна плата є меншою від Яворівського голови більш як у 1,5 раза. 

Також дуже цікавим стало те, що Олександр Гвоздінський, що обіймає посаду секретаря Турківської міської ради, за цей час отримав суму, яка значно перевищує зарплату міського голови та становить241 тисячу гривень.  

Однак це не найбільша сума серед секретарів. Секретар Яворівської міської ради Ольга Созанська, так само як і міський голова, стала лідером списку. За І-ІІІ квартали Созанська напрацювала 297 тисяч гривень.

Середні позиції зайняли секретарі Жидачівської, Золочівської та Червоноградської міської влади. Їхня заробітна плата становить від 340 до 260 тисяч гривень. 

Детальніше з усіма сумами можна ознайомитись в графіку, що підготувала редакція Гал-інфо. 


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ