Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Які предмети складатимуть абітурієнти у 2023 році

Через що тільки не довелося пройти дітям протягом цього довгого одинадцятисезонного шкільного серіалу: вони навчилися читати та писати, рахувати, розв’язувати різні задачі, дізналися більше про мови, наш світ, історію, природу планети, на якій ми мешкаємо. Але цей етап підходить до завершення. Попереду новий, ще більший та ще прекрасніший. На годиннику вже майже університетський час, і кожному та кожній потрібно збирати речі в цю захопливу подорож. Але є одна річ, без якої вирушити буде неможливо. Зовнішнє незалежне оцінювання! Нижче поговоримо про те, які предмети мають складати абітурієнти для вступу до університету мрії.

646dd9f65ae8f.webp

Як змінилося ЗНО у 2023 році?

Через війну в нашій країні перед Міністерством освіти і науки постало складне питання: чи можливо провести ЗНО у старому, звичному для всіх форматі? Адже якісно організувати та забезпечити хороші безпечні умови як вчителям, так і випускникам та випускницям шкіл, – завдання, м’яко кажучи, нелегке. Велика кількість екзаменів (діти складають 3-4 тести ЗНО з різних предметів тривалістю 2-3 години кожний), паперовий формат, відсутність належного оснащення будівель шкіл – все це робить проведення звичного всім зовнішнього незалежного оцінювання досить ризикованим. Саме тому у 2023 році тестування буде проведено у форматі національного мультипредметного тесту (НМТ).

Що це за формат?

Національний мультипредметний тест було створено для того, щоб спростити складання вступних екзаменів у цьому році. Як же він буде проходити та які предмети потрібно буде складати школярам?

    • Випускники проходять НМТ за один день. Це простіше та безпечніше порівняно з ЗНО.
    • Тест триватиме 3 години і міститиме в собі 3 секції (3 різних предмети).
    • Діти складатимуть іспит у спеціально обладнаних комп’ютерних класах, у будівлях з повноцінними укриттями. У випадку повітряної тривоги абітурієнти будуть змушені пройти до укриття, а продовжать складання тесту після закінчення небезпеки.
  • Обов’язкові для складання предмети: українська мова (у НМТ не буде завдань з української літератури) та математика.
  • Третій предмет потрібно буде вибрати з наступного переліку: іноземна мова, історія України, хімія, фізика або біологія.

Як бачите, формат екзамену для абітурієнтів було значно спрощено. Проте це зовсім не означає, що до нього не варто готуватися. Навпаки, підготовка повинна бути настільки ґрунтовною, щоб в один день вдалося втримати в пам’яті знання аж з трьох шкільних предметів!

646dda055aad9.webp

Як підготуватися?

Ми вважаємо, що на це запитання відповідь можуть дати лише професіонали. Дистанційна школа «Оптіма» вже багато років надає якісну середню освіту, а ще готує дітей до різних форматів екзаменів (ЗНО, ДПА, НМТ) на власних курсах. Тому ми запитали її спеціалістів, як варто готуватися, особливо коли часу залишилося вкрай мало.

  • Структурно. Не варто стрибати з теми на тему – підготовка має бути послідовною та логічною. Тільки так матеріал запам’ятається якісно.
  • Програма ЗНО – ключ до розуміння. НМТ також формується на підставі цієї програми. Тому потрібно детально проаналізувати її.
  • Повторювати. Курси зазвичай мають якісні методики, засновані на наукових дослідженнях. Вони наголошують не на заучуванні, а на якісному періодичному повторюванні окремих фрагментів інформації, щоб врешті-решт вони склалися в цілісний пазл.
  • Приділяти увагу практиці. Тести форматів ЗНО та НМТ – це свого роду тренажер. Саме тому потрібні хороші завдання, що зможуть прокачати екзаменаційні м’язи (тут йдеться і про теоретичну, і про психологічну підготовку).

Як би ви не вирішили готуватися, за допомогою хороших дистанційних курсів або самостійно, ми наголошуємо на тому, що підготовка має бути системною. І тоді на вас обов’язково очікує успіх!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ