Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Яків Смолій: Банки – це форпост фінансової стабільності країни сьогодні

Як повідомили у прес-службі НБУ, Голова Нацбанку України сьогодні, 2 липня, провів нараду з керівниками українських банків.
Яків Смолій. Фото: НБУ

"Щиро дякую Вам, колеги та партнери, за роки спільної роботи. Разом нам вдалося оздоровити банківський сектор, зробити його платоспроможним та міцним. Завдяки Вам сьогодні працює українська економіка. Банки – це форпост фінансової стабільності країни сьогодні. Для мене була честь бути Головою Національного банку та працювати разом з Вами", - заявив Яків Смолій.

Він повідомив про причини своєї відставки та систематичний політичний тиск, який здійснюється на Національний банк України.

"Правління Національного банку вирішило наразі продовжити свою роботу для збереження макростабільності та інституційної спроможності Національного банку. Ми повністю розділяємо перестороги Якова Васильовича щодо політичного тиску", - зазначила перший заступник Голови Катерина Рожкова.

"Ваше рішення складне не лише для Голови та Правління Національного банку України. Воно складне для фінансової системи загалом. Я хочу подякувати Вам за вашу роботу, за відкритість, за бажання співпрацювати з ринком. Звісно, я визнаю Ваше право на такі рішення. Проте найважливіше – не втратити те, що ми з Вами разом здобули упродовж останніх років. У сьогоднішніх умовах ціна втрат велика, а наслідки можуть бути непоправними. Тому звертаюся до членів Правління Національного банку, хто залишається на посадах, Вам та нам спільними діями надзвичайно важливо не допустити втрат здобутого", – наголосив Голова ради Незалежної асоціації банків Роман Шпек.

"Хочу подякувати Вам за все, що Ви зробили для країни. За чудову роботу, яку не зробив би ніхто, окрім Вас. Ваше рішення є дуже важким. І це шок для всіх нас. Але Ви заслуговуєте на повагу, на щиру підтримку, на те, щоб Вам не заважали і щоб не критикували безпідставно. А саме це відбувалося упродовж останніх місяців. Ви як чесна людина і як патріот зробили свою роботу. Хочу побажати Вам нарешті щастя та спокою", – повідомив голова правління Райффайзен Банку Аваль Олександр Писарук.

На даний момент Голова та Правління Національного банку у повному складі продовжують виконувати покладені на них обов’язки та працюють за поточним графіком.

Окрім зустрічі з банківською спільнотою, Правління НБУ сьогодні також проводить оперативні комунікації зі своїми колегами та партнерами із бізнес-спільноти, а також міжнародного співтовариства відповідно до їх запитів щодо оцінки ризиків для макрофінансової стабільності країни у зв’язку із заявою Голови про відставку.

МВФ: Національний банк України має зберегти незалежність

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ