Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яку цеглу вибрати для облицювання будинку

У сучасності в нашій країні спостерігається бурхливий розвиток будівництва. Популярним стає не тільки зведення висотних будівель житлового та нежитлового призначення, а й приватних заміських будинків і котеджів.

Пильна увага стала приділятися якості споруди і будівельних матеріалів. Високі вимоги пред'являються і зовнішньому вигляду будівлі. Тому, не зайвим буде розібратися в тонкощах підбору облицювальних матеріалів.

На що звертати увагу при виборі облицювальної цегли

Лицьова цегла займає одне з перших місць серед всіх оздоблювальних фасадних матеріалів. Популярна віна з кількох причин. По-перше, різноманітність форм, кольору і відтінків цегли дозволяють втілити в життя навіть найсміливіші задуми архітекторів. По-друге, виважений підбір допоможе будівлі не тільки добре виглядати, але і зберігати свій зовнішній вигляд довгі роки. Широкий асортимент облицювальних матеріалів представлений на https://euroton.ua/products/facing-bricks/.

 Спочатку слід визначитися з типом облицювального матеріалу. Це можуть бути керамічна, гіперпресована, клінкерна або силікатна цегла. Перш за все, потрібно враховувати погодні умови і особливості тієї місцевості, де буде зводитися споруда. Обираючи облицювальну цеглу потрібно звертати увагу на міцність (чим вище марка міцності, тим краще), морозостійкість (краще надати перевагу цеглі з показником не менше F50), ступінь вологопоглинання (чим вона менша, тим краще), наявність пустот (більш щільна цегла буде мати не тільки кращі показники зносостійкості, але мати і гарні ізоляційні якості), формат (розмір і вид поверхні допоможуть визначитися з умовами роботи і вибором фіксуючого матеріалу), естетичний вигляд і вогнестійкість. Важливою буде і увага до упаковки — адже, при неналежній якості пакувального матеріалу і методу пакування сировину може бути зіпсовано при транспортуванні.

Який вид цегли підійде для облицювання будинку

Отже, визначившись з місцем знаходження будинку і погодними умовами місцевості, вибираємо цеглу.

Керамічна цегла. Плюси: екологічна сировина (глина), непогані показники звуко- і теплоізоляції, марка міцності від М125 до М800, доступна ціна. Мінус: не надто висока морозостійкість (на рівні F50).

Клінкерна цегла. Плюси: чудові естетичні характеристики з широкою гамою кольорів, висока міцність (від М350 до М1000), значна морозостійкість (F150), низький рівень водопоглинання (4-6%), висока екологічність (особливі сорти тугоплавкої глини), універсальність використання. Мінус — вища вартість, ніж у попередньої.

Гіперпресована цегла. По фактурі нагадує камінь, а виробляється з вапняної породи з додаванням мармуру, черепашнику, оксиду заліза і барвників. Плюси: міцність (М150 — М300), низьке водопоглинання, морозостійкість (F150), дуже стабільна кладка. Мінуси: велика вага, великий рівень теплопровідності, висока ціна.

Силікатна цегла. Найпростіша цегла білого кольору. Плюси: низька вартість, екологічність, непогана міцність і морозостійкість. Мінуси: значна питома вага, великий показник теплопровідності, невелика вологостійкість, крихкість.

Підсумок. Перш за все варто визначитися з бюджетом, який буде витрачений на будівництво. Найбільш естетичними будуть клінкерна і гіперпресована цегла. Залежно від величини споруди, вибір цегли з маркою міцності М75 — М125 підійде для будівництва невеликих будинків до 3 поверхів, а марка М150 добре себе покаже для облаштування фундаменту приватних і невисоких будинків; в фундаменті ж багатоповерхових будівель перевагу краще віддавати більш високим маркам міцності. Для нашої широти і погодних умов достатнім буде використання цегли з показником морозостійкості F50.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ