Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Янукович поведе Україну до Митного союзу з РФ

Команда Віктора Януковича готується ініціювати переговори про приєднання України до Митного союзу Росії, Казахстану та Білорусі, повідомляє російське видання "Комерсант" з посиланням на два високопоставлених джерела в уряді України.

"Незважаючи на те, що Україна є повноправним членом СОТ, транснаціональні корпорації не розцінюють її як окремий ринок, а сприймають як об'єкт для торгівлі та інвестування в сукупності з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Тому в команді Януковича триває серйозна робота з підготовки приєднання України до єдиного митного простору", - заявив виданню високопоставлений чиновник в міністерстві економіки України, що належить до команди майбутнього президента. Цю інформацію "Комерсанту" підтвердило й інше джерело в уряді України. Обидва вони мають намір зберегти свої посади в майбутньому уряді України після відставки прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Нагадаємо, вчора сама Тимошенко на засіданні фракції "Наша Україна - Народна самооборона" також торкнулася цих планів Януковича. Юлія Тимошенко пояснила, що домовленість майбутнього глави держави з російською стороною передбачає крок назустріч Україні - зокрема, зниження ціни на поставлений в країну газ на 20-30%.

При цьому представники Партії регіонів підтверджують інформацію про курс майбутнього глави держави на Митний союз більш обережно: на їхню думку, Україна не буде претендувати на повноцінне входження до Митного союзу. "Наше завдання - поглиблення економічної інтеграції по всьому периметру. Митний союз є важливим для нас інтеграційним проектом, ми, безумовно, будемо брати участь в якихось етапах цієї інтеграції, виходячи з національних інтересів. Але про повноцінну участь України в Митному союзі мова не йде, тим більше враховуючи, що ми є членом СОТ", - цитує "Комерсант" заступника голови парламентської фракції ПР Анатоля Кінаха.

"У мене немає інформації про такі переговори. Тим більше я радив ставитися до такої інформації спокійно: як член СОТ Україна може брати участь у будь-яких митних союзах лише в тій мірі, поки це не суперечить правилам СОТ", - додав "регіонал" Олексій Плотніков, голова підкомітету Верховної Ради з питань міжнародної економічної політики.

У чинному уряді України скептично оцінюють імовірність участі країни в Митному союзі. "Свого часу президент України Леонід Кучма, навіть при тому, що він вважався проросійським президентом, не погодився на входження до цього союзу, тому що розумів, що це закінчиться російською економічною експансією. Я не вірю, що новий президент підпише документ на аналогічних умовах: він отримає не тільки політичну, але й бізнес-опозицію", - заявив виданню керівник одного з комітетів уряду України. А прес-секретар комісії Митного союзу Сергій Ткачук повідомив, що "офіційних і неофіційних імпульсів з Києва поки що не надходило".

При цьому можлива заявка України на вступ в союз ускладнить насамперед позиції Росії на переговорах з енергетичних питань усередині самого союзу. Учора МЗС Білорусі офіційно заявило, що зробить "питанням N1" на весняних переговорах щодо Митного союзу проблему російських експортних мит, у той час як Росія розглядає питання про введення мита на поставки газу в Білорусь до 1 липня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ