Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Японія цього року запустить в космос перший в світі дерев’яний супутник

В Японії розробили перший у світі дерев’яний супутник. Він має назву LignoSat, повідомляє The Guardian.
Фото - ілюстративне

Зонд зробили японські вчені з деревини магнолії. Було обрано саме це дерево, тому що магнолія найкраще себе показала в тестах, що проводилися на МКС. Підготовка до запуску вже завершується, супутник буде запущений на орбіту американською ракетою вже влітку.

Сучасні супутники не залишаються на орбіті вічно, вони повертаються на Землю та згорають у верхніх шарах атмосфери. Від цього в атмосфері накопичуються мікрочастинки алюмінію. В довгостроковій перспективі це може негативно вплинути на довкілля.

Щоб розв’язувати цю проблему, дослідники започаткували проєкт з оцінки типів деревини, щоб визначити, наскільки добре вони можуть витримати суворі умови космічних запусків і тривалих польотів на орбіті навколо Землі. Перші випробування були проведені в лабораторіях, що відтворювали умови космосу. Виявилося, що зразки деревини не зазнали помітних змін у масі, ознак розкладання чи пошкодження.

Після цього зразки були відправлені на МКС, де вони піддавалися випробуванням впливу протягом майже року, перш ніж були повернуті на Землю. І знову на них не було помітно жодних ознак пошкоджень, що пояснюється тим, що в космосі немає кисню, який міг би спричинити загоряння деревини, і немає живих істот, які могли б спричинити її гниття.

Одна з місій супутника – вимірювати деформацію дерев’яних конструкцій у космосі. Деревина міцна і стабільна в одному напрямку, але може бути схильна до зміни розмірів і розтріскування в іншому напрямку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ