Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Японія вперше за 33 роки відновила вилов китів

Японія вперше за 33 роки відновила полювання на китів у комерційних цілях.

Про це повіломило видання ВВС Україна.

У понеділок, 1 липня, п'ять японських китобійних суден вийшли в море, попри заклики міжнародного товариства й екологічних організацій відмовитися від відновлення китобійного промислу.

Полювання вестимуть у територіальних водах Японії, промисел у водах Антарктики вестися не буде.

Влада Японії встановила квоту на вилов 227 китів трьох видів до кінця цього року. Китобоям у комерційних цілях в японській економічній зоні дозволено виловити 52 малих смугачів (Balaenoptera acutorostrata), 150 смугачів Брайда (Balaenoptera brydei) і 25 смугачів сейвалів (Balaenoptera borealis).

Відновлення китобійного промислу стало можливим після виходу Японії з Міжнародної комісії з промислу китів, до якої вона входила з 1951 року.

У 1982 році члени Комісії домовилися ввести мораторій на комерційний вилов китів, починаючи з 1985-1986 років.

Токіо погодився з введенням мораторію. Востаннє Японія полювала на китів у комерційних цілях у 1986 році.

Проте всі ці роки Японія продовжувала виловлювати китів у наукових цілях — спочатку, як заявляла влада, в рамках дослідницької антарктичної програми JARPA (Japanese Research Program in Antarctica).

Проте екологи неодноразово звинувачували Японію в тому, що під виглядом полювання на китів у дослідницьких цілях насправді ведеться їхній комерційний промисел. При цьому вони зазначали, що м'ясо китів з'являлося в японських ресторанах і магазинах.

У 2014 році Міжнародний суд ООН заборонив Японії вести полювання на китів в антарктичних водах: владі Австралії вдалося довести в суді, що програма JARPA не відповідає своєму науковому статусу.

Екологи намагалися також перешкоджати роботі китобійних суден Японії.

У листопаді 2016 року японський уряд оголосив про нову дослідницьку програму під назвою NEWREP-NP, в рамках якої країна мала намір вести полювання на китів у північній частині Тихого океану. Екологи нову програму розкритикували.

У грудні 2018 року Японія оголосила про намір вийти з Міжнародної комісії з промислу китів у 2019 році, щоб з липня відновити китобійний промисел. Після виходу з комісії Японія продовжить брати участь у її роботі в статусі спостерігача.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ