Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Японські роботи приземлилися на поверхню астероїда і надіслали фотографії

Два японських мініроботи MINERVA-II1A і MINERVA-II1B успішно приземлилися на поверхню астероїда Рюгу, - BBC.
Робот MINERVA-II1A зробив цю фотографію після відокремлення від космічного зонду. У правому нижньому куті - поверхня астероїда Рюгу

Обидва знаходяться в хорошому стані та передають з астероїда фотографії та дані, повідомляє японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).

Роботи відокремилися від японського космічного зонда "Хаябуса-2" 21 вересня. Щонайменше один з них зараз рухається поверхнею астероїда, пише агентство.

MINERVA-II1 - це перші у світі мобільні дослідні роботи, які висадилися на поверхню астероїда. Кожен робот важить лише один кілограм. Ці роботи вперше змогли автономно пересуватися та робити фотографії на поверхні астероїда.

"Я був так зворушений тим, що ці маленькі самохідні апарати успішно досліджують поверхню астероїда, тому що ми не змогли цього домогтися 13 років тому. Мене особливо вразили зображення, зроблені з близької відстані на поверхні астероїда", - сказав керівник місії проекту "Хаябуса- 2" Макото Йошикаву.

Всього команда зонда "Хаябуса-2" опублікувала три зображення, зроблених роботами. Зображення вийшли розмитими, оскільки одне з них робот зробив під час обертання, а інше - в момент стрибка. Крім того, на них помітні кольорові плями через відбиття сонячного світла.

"Хоч я і був розчарований розмитим зображенням, але тут важливо те, що воно зроблене самохідним апаратом. Ба більше, фотографія, зроблена в момент стрибка робота на поверхню астероїда, підтвердила ефективність такого механізму руху", - сказав відповідальний за проект MINERVA-II1 Тетсуо Йошиміцу.

У чому полягає місія "Хаябуса-2"?

Місія "Хаябуса-2" почалася у 2014 році. Її вартість становить 150 млн доларів. Космічний зонд "Хаябуса-2" летів до астероїда Рюгу три з половиною роки і дістався до нього в кінці червня.

Завдання зонда - вивчити астероїд та доставити на Землю зразки порід, з яких він складається. "Перш за все, ми дуже уважно вивчимо рельєф поверхні. Потім виберемо місце посадки. Саме там збиратимуть проби порід", - розповідав керівник проекту Йошикаву.

Діаметр астероїда Рюгу становить близько 900 метрів, він робить повний оберт навколо своєї осі за сім з половиною годин. Він знаходиться в 290 млн км від Землі.

"Хаябуса-2" проведе на орбіті навколо Рюгу приблизно півтора роки.

Рюгу належить до астероїдів класу С, які вважають відносно примітивними. Це означає, що на його поверхні можуть виявитися органічні матеріали та гідрати.

Вивчення хімічного складу Рюгу може допомогти вченим зрозуміти ранні етапи еволюції Сонячної системи.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ