Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яворів зустрів воїнів Королівської бригади, які повернулися з фронту

1/3
Сьогодні, 1 жовтня, у Яворові Львівської області урочисто зустріли легендарну 24 окрему механізовану бригаду імені Короля Данила, яка повернулася з фронку в місце постійної дислокації.

Як передає з місця події власкор Гал-інфо, зранку під контрольно-пропускним пунктом постійного місця дислокації 24 ОМБр зібрались рідні та близькі. 

Вийшовши з воріт КПП військової частини, військовослужбовці призупинили крок біля церкви Покрови Пресвятої Богородиці, перед якою споруджено меморіал пам’яті полеглих за незалежність та територіальну цілісність держави новітніх українських героїв із Королівської бригади.

Віддавши честь загиблим бойовим побратимам – 131 військовослужбовцю, командувач Оперативного командування «Захід», генерал-лейтенант Олександр Павлюк і комбриг, Народний герой України, полковник  Валерій Гудзь, поклали квіти до підніжжя пам’ятника воїнам Королівської бригади.

Близько двох тисяч воїнів пройшли в урочистій ході. Героїв зустрічали містяни з синьо-жовтими знаменами та квітами.  Люди вітали військових оплесками і вигукували: «Героям слава!». Армійці одного з найкращих з’єднань у Сухопутних військах ЗСУ під марші військового оркестру несли портрети полеглих на Сході бойових побратимів. 

Із вулиці Івана Хрестителя військові під марші духового оркестру повернули на Святоюрську, звідти – на площу Ринок і попрямували до пам’ятника Тарасові Шевченку. Опісля дівчата в національних строях вручили хліб-сіль Валерієві Гудзю.

Урочистості розпочали із Державного гімну України, після якого хвилиною мовчання традиційно вшанували полеглих захисників. Далі усі помолились за душі померлих, за одужання поранених, за мир та злагоду в Україні.

Опісля спільної молитви, очолюваної місцевими священиками різних конфесій, військовослужбовців благословив офіційний отець-капелан 24 бригади Володимир Шидловський, попросивши всіх яворівчан про щоденне згадування наших захисників словами: «Господи, помилуй!».

Коли слово надали Олександрові Павлюку, площа зірвалася оплесками на честь цього легендарного генерала, який є «Почесним громадянином міста Яворова». Звертаючись до особового складу, генерал-лейтенант, який у перший день війни з російським окупантом, будучи комбригом 24ОМБ, повів військо на фронт, – наголосив, що він пишається бойовими побратимами, їхньою мужністю, професійністю.

«Із Сходу в Яворів повернулися для перепочинку близько двох тисяч військовослужбовців. У середньому на відпустку та реабілітацію у них піде до двох місяців», – пояснив власкорові Гал-інфо Олександр Павлюк. Додамо, що під його командуванням особовий склад 24 бригади звільняв Ямпіль, Лисичанськ, Сєверодонецьк, Сіверськ, Закотне, Слав’янськ.

У розмові з журналістом вдова полеглого на Сході в перші дні війни командира 1-го механізованого батальйону 24-ї ОМБр, світлої пам’яті підполковника Ігоря Ляшенка – пані Олена, зітхнувши мовила, що їй гірко не бачити в колоні живим свого коханого, але водночас вона радіє за кожного військового з Королівської бригади, якого бачить живим.

Військовослужбовцям вручили нагороди за вірність присязі народові України.

Опісля урочистостей воїни попрямували до меморіалу пам’яті Героям Небесної сотні та Воїнів Світла – полеглим на війні з російським агресором військовослужбовцям, де схилили голови в пошані до їхнього подвигу в ім’я незалежності й територіальної цілісності України.

У коментарі власкорові Гал-інфо капелан 24 ОМБр, отець Володимир Шидловський, який днями повернувся з фронту, зазначив, що військовослужбовцям Королівської бригади на Сході доводиться вкрай нелегко, однак бойовий дух їхній – міцний, професійність – висока.

«На війні кожного ранку воїни моляться не так за себе, як за своїх бойових побратимів, за рідних, за державу. Приходять хлопці за порадою. Я пересвідчився, що особовий склад та командування Королівської бригади – мужні, професійні, сильні і тілом, і духом вояки стоять один за одного горою. Воїни завше при собі мають обереги: «Молитовник військовослужбовця: «Молись і служи!», «Чудесний медальйон Пречистої – небесний засіб індивідуального та колективного захисту», образки з молитвами, освячені у фронтовій капличці. Я щодня молюся, аби в державі нарешті настали мир і спокій, аби ці чудові українські патріоти повернулися в рідні домівки не в короткі відпустки, а назавжди», – наголосив отець-капелан Володимир Шидловський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ