Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Яворівська райрада вимагає розблокування субвенцій з держбюджету

Яворівська райрада вимагає від Президента та Уряду розблокувати субвенції з держбюджету для соціально-економічного розвитку окремих територій
Яворівська райрада вимагає від Президента та Уряду розблокувати субвенції з держбюджету для соціально-економічного розвитку окремих територій. Фото: Гал-інфо

Президія Яворівської районної ради Львівської області одноголосно ухвалила звернення  до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо розблокування Держказначейством України коштів субвенції з державного  бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Як передає сьогодні, 18 вересня, власкор Гал-інфо, яворівських районних депутатів до ухвалення цього звернення спонукала пересторога про створення можливої соціальної напруги в львівському прикордонні.

У коментарі власкорові Гал-інфо голова Яворівської районної ради Львівської області Володимир Сичак пояснив, що рішення Президії райради ʺПро звернення до Президента України Володимира Зеленського,  Кабінету Міністрів України щодо розблокування Держказначейством України коштів субвенції з державного  бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територійʺ прийнято  відповідно до ст. 57 Закону України ʺПро місцеве самоврядування в Україніʺ, п. 4 Положення про Президію районної ради – з урахуванням  пропозиції  постійних комісій та депутатів районної ради.

ʺЦе звернення ми скеровуємо в офіційний Київ з метою забезпечення ефективного використання коштів субвенції з державного бюджету районному бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій Яворівського районуʺ, – наголосив Володимир Сичак.

Текст звернення:

ʺЗВЕРНЕННЯ

Президії Яворівської районної ради до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо розблокування Держказначейством України коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

10 липня 2019 року Кабінет Міністрів України відповідно до частини шостої ст. 108 Бюджетного кодексу України, статті 32 Закону України ʺПро Державний бюджет України на 2019 рікʺ затвердив розподіл частини коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами, у тому числі за об’єктами (заходами) в обсязі 2,5 млрд грн (розпорядження КМУ від 10.07.2019 №500-р).

Із зазначеного обсягу коштів Яворівський район Львівської області повинен був отримати субвенцію на соціально-економічний розвиток окремих територій в сумі 35 396 154 грн (розпорядження КМУ від 10.07.2019 року №500) та кошти Державного фонду регіонального розвитку в сумі 11 070 722 грн (розпорядження КМУ від 05.07.2019 року № 492). Ці кошти планувалося спрямувати на будівництво та реконструкцію важливих соціально-економічних об’єктів на території району, зокрема, реконструкцію (термомодернізацію) Фізкультурно-оздоровчого комплексу ʺСтартʺ у м. Новояворівську, реконструкцію плавального басейну школи під дошкільний заклад і басейн у  с. Домажир, будівництво каналізаційних мереж, насосних станцій та очисних споруд у селах Вороців та Карачинів. Значні кошти отримували на реалізацію соціально-економічних та культурних проектів територіальні громади міст Яворова та Новояворівська.

Оптимізм щодо отримання громадами району цих коштів вселяв той факт, що після певних затримок Держказначейство України розпочало перераховувати кошти громадам, і станом на 3 вересня до місцевих бюджетів вже надійшло 814 млн грн - 32,6% від виділеного Урядом обсягу. Проте вже у вересні територіальні органи Держказначейства, посилаючись на доручення Міністерства фінансів України, заблокували ці кошти та звернулись до органів місцевого самоврядування з вимогою добровільно надати письмову згоду на їх повернення.

Такі дії Міністерства фінансів та Держказначейства викликали негативну реакцію в територіальних громадах, серед депутатів та мешканців району. Вважаємо, що вказані дії не тільки порушують чинне законодавство, але й породжують розчарування та зневіру мешканців району, їх невпевненість у завтрашньому дні, адже відкладають на невизначений термін процес завершення будівництва та реконструкції важливих об’єктів соціально-культурної сфери, який без державної фінансової підтримки органів місцевого самоврядування  наразі видається неможливим. Крім того, таке блокування та перспектива повернення уже виділених коштів місцевими радами підриває довіру мешканців району і депутатського корпусу до нового Уряду, породжує сумніви в ефективності його діяльності та зацікавленості у вирішенні нагальних проблем територіальних громад на периферії.

Враховуючи вищенаведене, з метою уникнення соціальної напруги у суспільстві, переконливо просимо вжити заходів щодо розблокування Держказначейством коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, а також припинення тиску на органи влади та місцевого самоврядування щодо надання ʺдобровільно-примусовоїʺ згоди на їх поверненняʺ.

Львівщина вперше наприкінці року може отримати інфраструктурний провал, - Филипів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ