Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЄІБ виплатив Україні майже 100 млн євро на проєкти з відновлення

Європейський Союз та його банк, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), залишаються непохитними у своїй підтримці України, виділивши 99,6 млн євро допомоги українському уряду.

Ці кошти будуть спрямовані на відновлення та модернізацію критичної інфраструктури, включно з лікарнями, соціальним житлом та державними установами по всій країні, які потерпають через безперервні обстріли з боку Росії. Цей фінансовий внесок — частина пакета Екстрених заходів солідарності від ЄІБ для України, який підтримується гарантією ЄС.

Кошти, виділені двома траншами у розмірі 60 млн євро та 39,6 млн євро, відіграватимуть важливу роль у втіленні програм із відновлення від ЄІБ українським урядом. Це фінансування дасть змогу відновити майже 200 невеликих об’єктів муніципальної та соціальної інфраструктури в різних ключових секторах України. Ці проєкти охоплюють декілька областей України, зокрема Волинську, Дніпропетровську, Житомирську, Київську, Миколаївську, Одеську, Сумську, Харківську та Чернігівську.

Фінансування спрямують на капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво нових лікарень, громадських будівель, соціального житла, а також об'єктів водовідведення та водопостачання. Ці вдосконалення принесуть користь українському населенню, зокрема приблизно 900 000 внутрішньо переміщеним особам.

Тереза Червінська, віцепрезидентка ЄІБ, відповідальна за операції банку в Україні, сказала: «Україна, як і більшість країн, що постраждали від війни, потребує міцного партнерства та ресурсів, інакше наслідки будуть ще більш руйнівними. За нашої підтримки та завдяки неймовірним зусиллям і рішучості українського уряду, муніципалітетів і будівельників уже відремонтовано сотні лікарень, об’єктів соціального житла та освітніх закладів. Для нас велика честь стояти пліч-о-пліч із ними, надаючи необхідне фінансування для нових проєктів, що змінюють життя людей. І так забезпечуючи стале, енергоефективне та швидке відновлення».

Валдіс Домбровскіс, виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії, відповідальний за стратегію «Економіка, що працює для людей», сказав: «Ми щиро вітаємо ці виплати ЄІБ Україні, що допоможуть провести капітальний ремонт пошкоджених об'єктів критичної інфраструктури. Життєво важливо забезпечити українському народу доступ до таких базових послуг, як житло, медицина, водопостачання. Підкріплені гарантією ЄС, ці кошти є черговим цінним внеском у фінансування нагальних потреб України, народ якої перебуває під постійним тиском жорстокої російської воєнної машини».

Віцепрем'єр-міністр із відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков сказав: «Навіть в умовах війни ми й далі відбудовуємо Україну, забезпечуючи людям лікування в сучасних лікарнях, доступ до соціального житла та освіту для дітей у безпечних школах і дитячих садках, водночас підтримуючи безперебійне надання основних послуг. Стабільна підтримка ЄС та його банку ЄІБ є критично важливою для цих зусиль і робить нас сильнішими».

Міністр фінансів України Сергій Марченко сказав: «Попри виклики повномасштабної війни Уряд України залишається рішучим у допомозі нашим громадянам за підтримки ключових партнерів – Європейського Союзу та його банку ЄІБ. Поточні виплати в межах «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України» та «Програми з відновлення України» підкреслюють наше спільне зобов’язання віддавати пріоритет ​підтримці народу України, сприяти поверненню до нормального життя та відновленню українських муніципалітетів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ