Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мінекоенерго розширить співпрацю з Європейським інвестиційним банком

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель провів зустріч з Головою Постійного представництва Європейського Інвестиційного Банку в Україні Жаном-Еріком С. де Загоном.

Зустріч проведена з метою обговорення питань щодо проектів в галузі енергетики, що фінансуються за кошти ЄІБ, анбандлінгу НАК ʺНафтогаз Україниʺ, транзиту газу, основних напрямки роботи у сфері енергоефективності та перспектив впровадження ринку зелених облігацій.

Міністр подякував ЄІБ за підтримку важливих для енергетики проектів та реформ та поінформував про ключові пріоритети у реформуванні енергетичного та екологічного секторів, передбачені Програмою дій Уряду.

Зокрема, це подолання енергетичної бідності та підвищення енергоефективності економіки, ефективне та ощадливе використання природних ресурсів, створення належних умов для українських споживачів та бізнесу сплачувати справедливу ціну за отримання якісних енергетичних товарів, забезпечення безперебійного та надійного доступу українським споживачам до користування енергоресурсами.

ʺЗначну увагу Міністерство зосередить на завданнях енергоефективності, збереження довкілля, використання відновлюваних джерел енергії та вжиття заходів із запобігання зміні кліматуʺ, - наголосив Міністр.

Також він наголосив на збереженні курсу на інтеграцію енергосистеми України до європейської енергосистеми ENTSO-E та європейських енергетичних ринків, що посилить енергетичну безпеку нашої країни. При цьому звернув увагу на потребу в періодичному перегляді Енергетичної стратегії України з урахуванням нових викликів та пріоритетних завдань збереження довкілля.

Олексій Оржель відзначив прогрес України у вирішенні ключових питань реформування, зокрема щодо анбандлінгу НАК ʺНафтогаз Україниʺ, завершення якого є одним  із пріоритетів Уряду, а також реформи НЕК ʺУкренергоʺ та сертифікації як незалежного європейського системного оператора.

Учасники зустрічі обговорили стан реалізації спільних з ЄІБ інвестиційних проекти. Наразі  в Міністерстві в стадії реалізації 2 таких інвестиційні проекти: ʺРеабілітація гідроелектростанційʺ та ʺРеконструкція, капітальний ремонт та технічне переоснащення магістрального газопроводу ʺУренгой-Помари-Ужгородʺ, обсяг позики яких складає 350 млн євро.

Перспективою подальшого співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями є підготовка пріоритетних інвестиційних проектів в енергетичній сфері, які за своїм масштабом та значущістю можуть претендувати на національні проекти. Це, зокрема, реабілітація гідроелектростанцій (ІІІ черга); збільшення потужності Каховської ГЕС та будівництво Канівської ГАЕС та Ташлицької ГАЕС.

За підсумками зустрічі сторони висловили сподівання на розширення подальшої співпраці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ