Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

ЄК перевірить "Північний потік" на відповідність європейським законам

Єврокомісія перевірить плани розбудови газогону "Північний потік" на відповідність європейському законодавству. У Брюсселі не розуміють необхідності нових потужностей, якщо наявні не використовуються. Газпром планує подвоїти пропускну спроможність "Північного потоку" до 2019 року, - УНН з посиланням на Німецьку Хвилю.

"Будь-який газогін - чи північний, чи південний - має повністю відповідати європейському законодавству", - відповіли у Єврокомісії на запит DW, коментуючи анонсовану "Газпромом" та його партнерами з числа європейських енергетичних концернів добудову двох додаткових гілок газогону "Північний потік". Згідно з оголошеними 4 вересня планами, до 2019 року пропускну спроможність газогону з Росії до Німеччини дном Балтійського моря має бути подвоєно до 110 мільйонів кубометрів газу. Партнерами "Газпрому" виступають компанії E.ON, Shell, OMV і BASF/Wintershall.

Експерти вказують на те, що неоднозначним є питання відповідності розбудови "Північного потоку" Третьому енергетичному пакету ЄС. Згідно з відповідними нормами європейського енергетичного законодавства, оператори газогонів мають надавати доступ до їхніх пропускних потужностей іншим енергокомпаніям. Таким чином має підтримуватися конкуренція на ринку. Крім того, європейське законодавство має сприяти розмежуванню виробників і власників транспортних мереж. Зокрема однією з проблем у реалізації проекту "Південний потік", який мав пролягти дном Чорного моря в обхід України, була саме невідповідність Третьому енергопакету.

Нагадаємо, що друга частина “Північного потоку”, яку домовились будувати великі європейські газові компанії разом з Газпромом — це не лише удар по інтересам України та Словаччини. Це збільшення залежності Євросоюзу від Росії. Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв під час робочого візиту до Словаччини.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ