Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

«ЄС — це не благодійний фонд» - Боррель

Європейський союз готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки економіки під час епідемії COVID-19. Але для цього влада має виконати свої зобов'язання — забезпечити верховенство права та налагодити конструктивну співпрацю з МВФ.

Про це під час брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою заявив глава Європейської дипломатії Жозеп Боррель, передає Громадське.

«Я хотів би наголосити, що ЄС надає цю допомогу не тому, що він є якимось благодійним фондом чи неурядовою організацією. Ми є політичною інституцією і робимо це тому, що ми зацікавлені в тому, щоби Україна була квітучою, демократичною і стабільною країною», — сказав він.

Боррель також нагадав, що ЄС вже надала 200 мільйонів фінансової підтримки Україні для боротьби з пандемією та 155 млн євро для покращення гуманітарної ситуації на Донбасі.

У липні Україна підписала з ЄС угоду про 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. Ця програма стане додатковим джерелом до вже погодженої бюджетної підтримки у розмірі 500 мільйонів євро.

Допомогу Україна зможе отримати двома траншами по 600 млн євро. За умовами договору, строк погашення кредиту не перевищує 15 років, а відсоткова ставка не перевищує 2% річних (це дуже вигідні умови).

В Офісі президента обіцяють витратити кошти на підтримку макроекономічної стабільності, платіжного балансу та реалізації реформ. Однак для того, щоб отримати кошти, Україна має виконати низку вимог.

Серед іншого, для отримання допомоги від ЄС потрібні нова судова реформа, реформування податкової та митниці, ліквідація податкової міліції, незалежність Нацбанку.

МОЗ має передати усі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту у ДП «Медичні закупівлі України».

Водночас на практиці Євросоюз зазвичай орієнтується на Міжнародний валютний фонд, про який згадав і Боррель. Співпраця з фондом у червні була куди більш безхмарною, ніж зараз. 10 червня Рада директорів МВФ погодила нову кредитну програму для України розміром 5 мільярдів доларів та терміном на 1,5 роки. Перший транш МВФ склав 2,1 мільярда доларів.

Наступний транш Україна мала отримати у вересні, але МВФ його поки не надав, не називаючи причину. У фонді заявили нам у серпні, що планують продовжити співпрацю з Києвом, але про дату наступного траншу не згадали.

Однак з головних вимог фонду — незалежність антикорупційних органів в Україні. Останні рішення української влади, а саме парламенту і Конституційного суду, ставлять цю незалежність під велике питання.

Так, нещодавно Конституційний суд ухвалив рішення про неконституційність указу екс-президента Петра Порошенка про призначення директора НАБУ. Пізніше КС визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.

В Євросоюзі вже застерегли від зазіхань на незалежність НАБУ, нагадавши, що це — умова безвізу для України та умова фінансової допомоги.

Проте Верховній Раді це не завадило ухвалити склад комісії з відбору голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який розкритикували на Заході.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ