Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

ЄС увів двосторонні захисні заходи в угоді про вільну торгівлю

ЄС увів двосторонні захисні заходи в угоді про вільну торгівлю. Повідомлення про це оприлюднено на сайті Європейської Ради.

Євросоюз вводить новий набір правових механізмів, які дадуть нові можливості для ефективного запровадження захисних заходів у сфері торгівлі, включаючи систематизацію введення певних «виключень» в рамках двосторонніх угод про вільну торгівлю.

«Рада міністрів ЄС ухвалила сьогодні нові регуляторні правила, які дозволяють включати захисні заходи до торговельних угод для їх ефективного та змістовного застосування через кордони. Двосторонні захисні заходи, пов’язані з торговельними угодами (які дозволяють тимчасове відкликання тарифних преференцій) мають на меті захистити конкретні галузі внутрішньої промисловості від збільшення імпорту продукції, яке спричиняє ризики та серйозну шкоду для такої промисловості», - йдеться у документі.

Як зазначається у рішенні, ЄС регулярно укладає з третіми країнами торговельні угоди, більшість з яких включає двосторонні захисні заходи або механізми щодо тимчасового відкликання тарифних преференцій чи надання режиму найбільшого сприяння. До сьогодні двосторонні захисні механізми пропонувалися окремо в додатках до кожної такої торговельної угоди. За прийнятим рішенням, такі дії координуватимуться залежно від ситуації на ринку.

«На цьому етапі нові регуляторні правила стосуються імплементації угод про вільну торгівлю з Японією, Сингапуром та В’єтнамом. У майбутньому до цього переліку можуть додаватися торговельні угоди з іншими країнами, відповідно до передбачених ними повноважень», - наголошується в рішенні Ради міністрів ЄС.

Нові регуляторні правила будуть підписані 13 лютого у Страсбурзі. Вони набудуть чинності через 20 днів після оприлюднення в Офіційному журналі ЄС.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ