Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Євгенія Смірнова представила на Львівщині стратегію розвитку дошкільної освіти

Фото – Veronika Skrip
Фото – Veronika Skrip
Фото – Veronika Skrip
Фото – Veronika Skrip
Фото – Veronika Skrip
Фото – Veronika Skrip
Фото – Veronika Skrip
Фото – Veronika Skrip
1/4
Днями у Львівській області з робочим візитом перебувала заступниця міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Мета приїзду – на власні очі побачити організацію дошкілля в громадах, та основне –  поспілкуватись з працівниками цієї сфери, почути про проблеми, з якими фахівці стикаються на практиці.

Натомість заступниця міністра презентувала стратегію Міністерства освіти і науки щодо розвитку дошкільної освіти: нові інструменти для освітньої спільноти, законодавчі зміни та трансформації. Та зазначила, що політика Міністерства має корелюватись відповідно до запиту та потреб педагогів закладів дошкільної освіти.  

В межах візиту Євгенія Смірнова відвідала Моршинську громаду, зокрема освітні хаби за типом «Бібліоняня» для дітей дошкільного віку на базі початкової школи у селі Довге та бібліотеки в Моршині. Хаби відкриті за сприяння Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. 

«Це перша точка, з якої розпочались мої візити в громади, мета яких — ознайомитися з реальними умовами функціонування садочків та наявними проблемами. UNICEF Ukraine відкрили у Довгому два нові навчально-розвивальні простори «Бібліоняня», де дітки мають змогу декілька годин на день провести час навчаючись, розвиваючись та інтегруючись в соціум» - розповіла Євгенія Смірнова. 

Заступниця міністра відвідала один із закладів дошкільної освіти в Дрогобичі. Тут оглянула групи, в яких перебувають діти, та укриття. 

Поспілкувалась з вихователями та директоркою, керівником відділу освіти міської ради Дрогобича.     

Зокрема, порушили питання про недофінансування дошкільної освіти, низьку заробітну плату вихователів. Старе приміщення потребує ремонту, а матеріально-технічна база – тотального оновлення. Також підняли питання про потребу розширити автономію для закладів дошкільної освіти і необхідність доопрацювати Положення про атестацію.

З приводу зарплат для працівників закладів дошкілля Євгенія Смірнова зазначила: «Зараз ми моделюємо різні варіанти збільшення заробітної плати. Опрацювали близько семи різних моделей та ведемо активні обговорення. Ми робимо все можливе, щоб суттєво підняти заробітну плату вихователям і я впевнена, що таких успішних історій в нашій ланці буде більше».

Зі свого боку директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска наголосив на тому, що садочки мають стати тим місцем, де діти зможуть добре підготуватись до школи. Для цього ці ж таки садочки слід забезпечити дидактичними і навчальними програмами. А крім підвищення зарплат, значні кошти слід інвестувати у розвиток інфраструктури дошкільних закладів. 

У другий день візиту відбулась презентація й обговорення стратегії МОН щодо розвитку дошкільної освіти. У заході, окрім Євгенії Смірнової, Олега Паски та Андрія Закалюка, взяли участь представники UNICEF Ukraine, начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи департаменту освіту і науки ЛОВА Ірина Сислюк, головна спеціалістка відділу Любов Зеленко, директори ЗДО територіальних громад, ЦПР, вихователі закладів дошкільної освіти Львівщини.

«Дошкілля – найперша ланка в освіті. Вона надзвичайно важлива для подальшого цілісного розвитку дитини. І нам хочеться почути кожну і кожного, зробити так, щоб розвиток дошкілля став спільною місією. Попереду подальша комунікація з керівниками відділів освіти в Львівській громаді та візити в інші області», – наголосила Євгенія Смірнова.

Довідково:

«Бібліоняня» – це проєкт, мета якого полягає в тому, щоб створити умови для всебічного розвитку дітей у безпечному місці. Дітям читають книжки, вчать їх аналізувати почуте, обговорюють з ними малюнки.  А також ігри, мовна активність, засвоєння елементарних математичних понять. Більше про реалізацію проєкту на Львівщині читайте за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ