Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Єврокомісія рекомендувала розпочати перемови про вступ Македонії до ЄС

Єврокомісія дала рекомендацію Європейській раді почати перемови про вступ Македонії до ЄС. Про це верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила в неділю, 17 червня.

На церемонії підписання попередньої угоди про перейменування Македонії глава європейської дипломатії висловила сподівання, що Європейська рада ухвалить відповідне рішення через два тижні. За словами Федеріка Могеріні, це стане "позитивним сигналом і зміцнить хвилю змін та мирних, конструктивних регіональних відносин".

Раніше того самого дня прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв і глава грецького уряду Алексіс Ціпрас підписали попередню угоду, в якій Греція зобов'язалася визнати сусідню державу під назвою Республіка Північна Македонія. Угода набуде чинності після того, як її схвалять парламенти обох країн. Крім того, Македонія проведе референдум з питання про перейменування.

Суперечку навколо назви держави Македонія пов'язано з тим, що в складі Греції є однойменна область. Афіни побоюються, що в разі закріплення назви "Македонія" за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через це офіційною назвою Македонії в ООН з 1993 року є словосполучення "Колишня югославська республіка Македонія", а Греція блокує вступ Скоп'є до Євросоюзу і НАТО.     

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ