Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Єврокомісія схвалила виділення 900 млн євро для Угорщини

Виконавча влада Європейського Союзу в четвер затвердила 900 мільйонів євро авансових платежів Угорщині в рамках її досі замороженої частки фондів відновлення на тлі спроб блоку подолати вето Будапешта на допомогу Україні.

Рішення Єврокомісії схвалити змінений план відновлення Угорщини, тепер має бути схвалене іншими країнами ЄС, пише Reuters.

Зазначається, що Європейська комісія, що базується в Брюсселі, заблокувала Угорщину від участі в програмі економічного стимулювання після пандемії через занепокоєння щодо корупції та відступу від демократичних стримувань і противаг під час правління прем'єр-міністра-ветерана Віктора Орбана.

У свою чергу, Угорщина заблокувала очікуване наступного місяця рішення ЄС про надання Україні 50 мільярдів євро економічної допомоги до 2027 року та початок переговорів про вступ до ЄС. Будапешт також заблокував план надання Києву військової допомоги ЄС у розмірі 20 мільярдів євро і виступає проти санкцій проти Росії за розв'язання війни.

Як пояснює видання, авансові платежі, які не вимагають виконання умов верховенства права, які в іншому випадку пов'язані з фінансовою допомогою ЄС, підпадають під програму RePowerEU. Вона є частиною постпандемічного стимулу ЄС, спрямованого на підтримку енергетичного переходу від викопних видів палива.

Чиновники ЄС заявили, що змінений план відновлення Угорщини коштує 10,4 мільярда євро протягом декількох років — або близько 5% ВВП Угорщини у 2023 році — в тому числі 4,6 мільярда євро в рамках програми RePowerEU: 0,7 мільярда євро у вигляді грантів і 3,9 мільярда євро у вигляді кредитів.

Представники ЄС заявили, що Угорщина використає гроші RePowerEU для модернізації свого електроенергетичного сектору за допомогою "розумних" лічильників і діджиталізації енергетичних компаній.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ