Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Європарламент ухвалив резолюцію про боротьбу з російською пропагандою

Європарламент ухвалив резолюцію про протидію пропаганді з боку Росії та терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД). Відповідати на ці виклики у ЄС планують не контрпропагандою, а просвітництвом та підтримкою свободи ЗМІ. "За" ухвалення документу на засіданні у Страсбурзі в середу, 23 листопада, проголосували 394 депутати, "проти" виступили 179 парламентарів, ще 208 утрималися, передає кореспондент DW.

У документі вказано, що влада РФ здійснює пропаганду проти Євросоюзу та держав "Східного партнерства" (Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови та України. - Ред.). "Російський уряд застосовує широкий спектр інструментів, зокрема аналітичні центри й фонди (наприклад, "Русский мир"), спеціальні держустанови (наприклад, "Россотрудничество"), багатомовні телекомпанії (наприклад, RT), псевдоновинні агенції та мультимедійні сервіси (зокрема Sputnik), міжнародні соціальні та релігійні групи, соціальні мережі та інтернет-тролів для того, щоб піддати сумніву демократичні цінності, посіяти розкол у Європі, забезпечити підтримку на внутрішній арені та створити в країнах "Східного партнерства" ЄС враження недієздатності їхніх держструктур", - ідеться в тексті резолюції.

Заклик до Єврокомісії

Європарламент закликав Єврокомісію та країни-члени ЄС збільшити фінансування "демократичних інструментів ЄС", які підтримують свободу ЗМІ у країнах "Східного партнерства" та Росії. Зокрема Європарламент вимагає виділення додаткових коштів на ці цілі Європейському фонду за демократію, Європейському інструменту демократії та прав людини (EIDHR), Моніторингу свободи ЗМІ країн "Східного партнерства" (EaP Media Freedom Watch) та низці інших.

Окрім того, резолюція містить вимогу надати додатковий персонал і бюджет Оперативній робочій групі зі стратегічних комунікацій, яка з 2015 року готує дайджест із розвінчанням дезінформації про Євросоюз у російськомовних ЗМІ. Нині до складу групи входять менше 10 людей, і вона не має власного бюджету. Європарламент закликав перетворити Оперативну робочу групу на повноправний відділ Європейської служби зовнішніх зв'язків і створити веб-сайт на базі Twitter-акаунту @EUvsDisInfo, де користувачі зможуть "ознайомитися з набором засобів розпізнавання дезінформації з поясненням, як вона працює".

У зв'язку з пропагандою з боку ІД в резолюції головною загрозою назване вербування терористами прихильників у країнах ЄС. Для запобігання радикалізації молодих людей пропонується підтримувати ініціативи з поширення ідей поміркованого ісламу, розвінчання ідеології ІД та порушень прав людини ісламістами. Європарламент закликає країни ЄС до взаємодії з керівниками соцмереж для запобігання поширенню в них ісламістської пропаганди.

dw.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ