Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Європейська комісія вимагає від Росії не будувати зайві газопроводи, - експерт

Жодної потреби скасовувати транзит через Україну немає, а "Газпром" має грати за загальними для всіх конкурентними правилами.

Європейська комісія підготувала і опублікувала проект "Директиви Європейського парламенту і ради", яка доповнює Директиву 2009/73/ЄС про загальні правила міжнародного ринку природного газу. Цей документ покликаний врегулювати правила будівництва і функціонування транскордонних газопроводів, по яких природний газ транспортується з-за меж Євросоюзу на територію об'єднаної Європи. Його поява пов'язана з реалізацією "Газпромом" проекту "Північний потік-2" і відчайдушною боротьбою Польщі, Словаччини, країн Балтії, Скандинавії, а також України проти політично мотивованого проекту, однією з основних цілей якого є усунення України як транзитної країни для російського природного газу. Про це у своїй статті для DT.UA пише Сергій Корсунський, директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України, Надзвичайний і Повноважний Посол України. 

За його словами, у Брюсселі нарешті помітили, що вкрай дивною є ситуація, коли одна частина труби (до "європейських" територіальних вод) регулюється в межах одного правового режиму, а після перетину морського кордону — іншого.

"Дотепер, правда, ця обставина не заважала роботі цілої низки трубопроводів, що йдуть в ЄС з Північної Африки через Середземне море, а також з тієї самої Росії ("Північний потік-1"). Однак агресія Росії проти України, безпрецедентне втручання РФ у внутрішньополітичні процеси в США і ЄС, плачевні, з погляду економіки, результати діяльності "Північного потоку-1" і відверто політичний характер "обхідних" маршрутів поставок російського газу в Європу все змінили. ЄК в досить жорсткій формі заявила "Газпрому": споживання газу в ЄС до 2030 р. залишиться практично на нинішньому рівні, ніякої необхідності у скасуванні транзиту через Україну немає, а "Газпром" повинен грати за загальними для всіх конкурентними правилами", - зазначає експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ