Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 1 грудня прожитковий мінімум зросте до 2027 грн на місяць

З 1 грудня прожитковий мінімум зросте до 2027 грн на місяць. Для працездатних людей він становитиме 2102 грн, а для тих, хто втратив працездатність, або ж отримує мінімальну пенсію - 1638 грн.

До кінця року загальний прожитковий мінімум зросте до 2189 грн. Нині він становить 1936 грн. Про це повідомляє BBC Україна.

До цього показника прив'язані кілька соціальних виплат, а також індексація доходів та розрахунок аліментів, - тож вони також трохи зростуть.

А от мінімальна зарплатня не зміниться і далі становитиме 4173 грн на місяць.

Згідно із законом про бюджет на 2020 рік, за місяць мінімальна зарплатня має зрости на півтисячі.

Ще до першого читання бюджету уряду доручили "здійснити рішучі кроки", щоби наблизити прожитковий мінімум до його реальної величини, яка може становити понад 4200 грн. Але цього так і не сталося.

Як пояснювала міністр соціальної політики Юлія Соколовська, до прожиткового мінімуму прив'язано багато інших бюджетних виплат - від соціальних пільг до зарплат суддів та прокурорів. Якщо різко підвищити цей показник, інші бюджетні видатки зростуть у геометричній прогресії.

Відтак, уряд пропонує спочатку ухвалити закон, який "відв'яже" прожитковий мінімум від соцвиплат, а потім підвищувати його.

За словами міністра, "ця реформа відбудеться не цього року, це плани на наступний".

Водночас вимога до уряду щодо наближення прожиткового мінімуму до реального рівня у понад 4500 грн так і залишилася в тексті бюджету на наступний рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ